Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bildebokskaperen Kitty Crowther mottar Litteraturprisen til minne om Astrid Lindgren av dronning Silvia av Sverige 2010.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, på engelsk Astrid Lindgren Memorial Award, forkortet ALMA, er en internasjonal utmerkelse for arbeid med barnebøker. Prisen deles ut til barnebokforfattere eller illustratører, men kan også tildeles organisasjoner som fremmer barns og unges lesing og rettigheter i den svenske forfatteren Astrid Lindgrens ånd. Prisen ble opprettet av den svenske regjeringen i 2002 og blir administrert av den svenske statens kulturråd underlagt det svenske kulturdepartementet.

Vinneren av ALMA-prisen bekjentgjøres i mars, men deles ut i mai eller begynnelsen av juni. Prissummen på fem millioner svenske kroner gjør den til den største pengeprisen for barne- og ungdomslitteratur og verdens nest største litteraturpris etter nobelprisen i litteratur. En tilsvarende sum går til administrative kostnader.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Vinnergalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jean-Claude Mourlevat får Alma-priset Arkivert 30. mars 2021.
  2. ^ Svenberg, Josef (22. mars 2022). «Eva Lindström får årets Almapris». DN.SE (svensk). Dagens Nyheter (DN). Besøkt 22. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]