Norsk barnebokinstitutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk barnebokinstitutt flyttet i 2005 inn i det rehabiliterte Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Norsk barnebokinstitutt, forkortet NBI, er en norsk stiftelse som arbeider med å utvikle kunnskap om barne- og ungdomslitteratur. NBI driver en toårig forfatterutdanning, og forsker og arbeider med litteraturformidling. NBI ble stiftet i 1979.

Instituttet står til rådighet for alle som er opptatt av barnelitteraturens særpreg og betydning, og brukes aktivt av lærere, studenter, bibliotekarer og forskere samt kritikere, journalister, forlag og illustratører. Instituttets drift finansieres via Kulturdepartementet.

Tilsvarende institusjoner i Sverige og Danmark er Svenska barnboksinstitutet og Center for børnelitteratur.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Daglig leder 19852008 var Karin Beate Vold. Litteraturviteren Kristin Ørjasæter tiltrådte som ny direktør for instituttet mars 2008, en stilling hun per 2018 fortsatt innehar.[1] Instituttet flyttet i 2005 til lokaler i Nasjonalbiblioteket i Oslo. Per 2018 holder instituttet til i Observatoriegata 1B i Oslo, som er et nyere bygg på sørsiden av Nasjonalbibliotekets eldste bibliotekbygg.[2]

Virksomhet og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

NBI har landets største samling norsk og internasjonal teoretisk litteratur om barne- og ungdomslitteratur, og så godt som alle bøker utgitt for barn og unge i Norge fra 1800-tallet til 2011. Samlingen forvaltes fra 2012 av Nasjonalbiblioteket.

NBI er ellers en av institusjonene bak Foreningen !les og medlem av organisasjonen Leser søker bok.

NBI har hatt det redaksjonelle ansvaret for Årboka Litteratur for barn og unge (utgitt av Samlaget), som i perioden 1998-2010 har vært barnebokfeltets forum for kritikk, forskning og formidling. I 2010 lanserte NBI det nordiske fellesprosjektet Barnelitterært forskningstidsskrift (BLFT). Dette er et elektronisk tidsskrift i Open Access, som publiseres forskningsartikler på nordiske språk.

NBI arbeider for å styrke forskningen på barnebokfeltet, og samarbeider med høgskoler og universiteter om nasjonale og internasjonale prosjekter og forskningsnettverk. Siden 2005 deler instituttet ut NBI-stipendet til aktuelle forskningsprosjekter innen fagfeltet.

NBI har lang erfaring med litteraturformidling overfor lærere, førskolelærere, studenter, bibliotekarer, illustratører og andre på fagfeltet. De siste ti årene har NBI drevet et landsomfattende prosjekt i skolen. Målet har vært å gi lærere og skolebibliotekarer både litteraturpedagogisk veiledning og kompetanse i nyere barne- og ungdomslitteratur.

NBI er sekretariat for Kulturdepartementets priser til barne- og ungdomslitteratur, og arrangerer den årlige prisutdelingen.

I 2006 startet NBI landets første forfatterutdanning i barne- og ungdomslitteratur.[3] Utdanningen er toårig og siden 2010 godkjent av det nasjonale kvalitetssikringsorganet NOKUT. Studiet ledes av forfatter Dag Larsen. NBI har også et nettstudium i samtidslitteratur for barn og unge, en videreutdanning for bibliotekarer, lærere og litteraturformidlere. Også dette er godkjent av NOKUT.[4]

NBI tilbyr også kurs i fordypning i scenetekst for barne- og ungdomsbokforfattere som ønsker å skrive dramatikk for barn og unge. Tilbudet gis i samarbeid med Dramatikkens hus i Oslo, på oppdrag av Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NBIs ansatte». Norsk barnebokinstitutt. Arkivert fra originalen 18. september 2018. Besøkt 17. september 2018. 
  2. ^ «Kontakt». Norsk barnebokinstitutt. Arkivert fra originalen 18. september 2018. Besøkt 17. september 2018. 
  3. ^ Forfatterutdanninga ved NBI
  4. ^ «Nettstudiet i samtidslitteratur for barn og unge». Norsk barnebokinstitutt. Besøkt 15. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]