Astrid Lindgrens Värld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Astrid Lindgrens Värld
Grunnlagt1981
Oppkalt etterAstrid Lindgren
Kart
Astrid Lindgrens Värld
57°40′28″N 15°50′37″Ø

Inngangen til Astrid Lindgrens Värld, en fornøyelsespark i Vimmerby i Sverige viet til den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren. parken åpent i 1981.
Villa Villekulla og rollefigurer fra Pippi Langstrømpe
Rollefigurer fra Emil fra Lønneberget
Scene med Mattisborgen og rollefigurer fra Ronja Røverdatter

Astrid Lindgrens Värld er en 130 000 kvadratmeter stor fornøyelsespark i Vimmerby i Sverige, som ble grunnlagt i 1981.

Utendørs er det bygget en temapark med miniatyrmiljøer hentet fra Astrid Lindgrens barnebøker og gjenskapt etter bokillustrasjonene for å gjøre det hele lett gjenkjennelig. Her får en også møte Pippi Langstrømpe, Emil i Lønneberget og mange andre av Astrid Lindgrens figurer.

Innendørs er det utstillingshaller med tema og tablåer hentet fra forfatterens liv, foruten leseprøver på alle de språk som Pippibøkene er utkommet på, et teater, en restaurant og en bok- og suvenirbutikk. Parken holder åpent fra mai til august, og ellers er Lekparken Astrid Lindgrens Värld åpen i helgene og i feriene. Siden 2002 har det vært vanlig å arrangere grønnsaks- og håndverksmarked i uke 43 og 44.

I løpet av sommersesongen spilles det daglig teater med sang, musikk og dans på scenen og mer improvisert omkring i parken. I tilslutning til parken ligger det også en campingplass med hytter for de besøkende.

Like i nærheten ligger også Astrid Lindgrens Näs med Astrid Lindgrens barndomshjem, og prestegården hvor hun var så ofte. I prestegårdens hage ble det i 2007 bygget et kultursenter.

Astrid Lindgrens Värld-stipendet[rediger | rediger kilde]

Astrid Lindgrens Värld har siden 1991 delt ut Astrid Lindgrens Värld-stipendier til folk som på ulikt vis har utført arbeider i Astrid Lindgrens ånd. Premien er på SEK 30 000. Tidigere prisvinnere er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]