Rødkantglassvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Liten seljeglassvinge»)
Rødkantglassvinge
Nomenklatur
Synanthedon formicaeformis
Esper, 1783
Populærnavn
rødkantglassvinge[1]
(liten seljeglassvinge)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieGlassvinger
SlektSynanthedon
Økologi
Habitat: steder der det vokser selje og pil
Utbredelse: den palearktiske sone

Liten seljeglassvinge (Synanthedon formicaeformis) er en sommerfugl som tilhører familien glassvinger (Sesiidae). Den er funnet på Sørlandet, Østlandet og i Sør-Trøndelag i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 14 – 24 mm), slank, svart glassvinge. Den kjennes lett på forvingens røde spiss. Antennene er svart, hos hannen med fine hår. Hodet og forkroppen er svarte. Bakkroppen er svart, slank, noe konisk, nær midten med et rødt tverrbånd. Ytterst er det en stor, svart haledusk. Forvingen er glassklar, langs framkanten middels bredt svartkantet, et ganske stort område i vingespissen er rødt. Litt utenfor midten har vingen en nokså smal, svart diskflekk. Bakvingen er glassklar med smal svart ytterkant. Beina er ganske lange, hovedsakelig med mørke hår. Navnet "formicaeformis" betyr "maurlignende" og henspiller på at arten kan ligne på flygemaur.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever på steder der det vokser selje eller ulike arter av vier og pil (Salix spp.). Kjente vertsplanter er selje (Salix caprea), krypvier (Salix repens), hvitpil (Salix alba), kurvpil (Salix viminalis) og mandelpil (Salix triandra). Larven utvikler seg i ganske tynne kvister, og i motsetning til de fleste andre glassvinger gjør den unna utviklingen på ett år. På selje og krypvier dannes det galler der larven gnager, men ikke på de andre vertsplantene. De voksne sommerfuglene flyr i juni og juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa, og i det nordvestlige Asia østover til Kasakhstan. I Norge er den funnet i det sørligste Norge nord til Rogaland og Buskerud,og i Sør-Trøndelag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 20. juli 2020. Besøkt 20. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, liten seljeglassvinge: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Synanthedon formicaeformis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]