Liste over ordførere i Nesodden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over ordførere i Nesodden viser navn, parti og funksjonsperiode for ordførere i Nesodden fra innføringen av formannskapslovene i 1837 til dags dato. Fram til 1915 var nåværende Oppegård kommune anneks-sogn som en del av Nesodden, og der Nesoddens ordfører kom fra Oppegård, er dette merket med (Op.)

Før ca. 1875 ble ordføreren utpekt av et håndplukket formannskap blant bygdens betrodde menn, og ordførerne er derfor ikke angitt med parti- eller listetilhørighet før 1884, da de første politiske partiene Venstre og Høire var dannet.

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


Startår Sluttår Ordfører Yrke Parti Kilde/kommentar
1837 1839 Edward Røer Prokurator NH2-188 *[1]
1839 1842 Ole Nielsen Skoklefald Gårdbruker NH2-188
1842 1847 Paul Rudolf Røer Skipsreder, fabrikkeier m.m. NH2-188
1847 1855 Honoratus Lyng Sogneprest NH2-189
1855 1861 Paul Rudolf Røer Skipsreder, fabrikkeier m.m. NH2-188
1861 1865 Johan Hansen Grøstad Gårdbruker NH2-183
1865 1865 Andreas Hansen Grøstad Gårdbruker NH2-189
1865 1867 Ole Eriksen Løes Gårdbruker NH2-189
1867 1869 Julius Jarmann Sogneprest NH2-189
1869 1879 Peter Blix Gill Enger Skipsreder/lastehandler - (Op.) NH2-164
1880 1892 Mathias Røer Overrettssakfører Høire NH2-405
1892 1897 Peter H. Røer Gårdbruker/Skibsreder H NH2-405
1897 1901 Svend Brække Gårdbruker H NH2-405
1901 1904 Svend Brække Gårdbruker Arbeiderpartiet Venstre NH2-405
1904 1905 Johan Mortensen Sandaker Gårdbruker H NH2-405
1905 1908 Wilhelm Bærøe Gårdbruker - (Op.) H NH2-405
1908 1909 Gerhard Hem Underoffiser Arbeiderpartiet NH2-405
1909 1913 Johan Johnsen Gårdbruker Frisindede Venstre NH2-405
1914 1915 Georg Leonard Jonassen Høvleriarbeider - (Op.) Arbeiderpartiet NH2-406
1915 1919 Johan Johnsen Trelasthandler Frisindede Venstre NH2-406
1919 1922 Hartvig Andersen Bokholder AP NH2-406
1923 1926 Johan Johnsen Trelasthandler Venstre NH2-406
1927 1928 Johan Johnsen Trelasthandler Upol. fellesliste NH2-406
1928 1937 Markus Løes Gårdbruker H NH2-406
1938 1941 Markus Løes Gårdbruker Borgerlig samling NH2-406
1941 1945 Alf Rosen Underoffiser Innsatt av NS NH3-108
1945 Erling Fjørtoft Fabrikkbestyrer Upol. NH3-164
1945 1955 Karlot Langfjeld AP NH3-164
1955 1964 Westy Kjensli Agronom AP NH3-163
1964 1967 Karl J. Bjerklund Fagforeningsmann AP NH3-318
1967 1971 Wictor Isachsen H NH3-318
1971 1973 Sigurd Slaatsveen AP NH3-318
1974 1975 Arvid Lande H NH3-318
1976 1977 Arne Hellerud Kristelig Folkeparti NH3-318
1978 1983 Finn Thorstensen H NH3-318
1984 1990 * Thor Eggen H * årstall usikkert
1991 * 1992 Bjarne Nordhus * årstall usikkert
1993 1994 Terje Gulbrandsen Sosialistisk Venstreparti
1995 1999 Thor Eggen H
2003 Erik Moe AP
2003 2011 Christian Hintze Holm SV
2011 Nina Sandberg AP

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ * Kodene i kollonnen «Kilde/kommentar» refererer til verket «Nesoddens historie», der NH2 står for bind 2, NH3 står for bind 3, og etterfølgende tall er sidetallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]