Hopp til innhold

Vestbygda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestbygda
Tettsteder på halvøya Lista i Farsund kommune: Vestbygda, Vanse og Farsund
LandNorges flagg Norge
FylkeAgder
KommuneFarsund
Postnummer4563 Borhaug
Areal0,93 km²
Befolkning1 139[a] (2023)
Bef.tetthet1 224,7 innb./km²
Høyde o.h.11 meter
Kart
Vestbygda
58°05′59″N 6°35′13″Ø

Vestbygda (også kalt Borhaug, lokalt kjent; Båro) er et tettstedLista i Farsund kommune i Agder fylke. Det var del av Vest-Agder fylke inntil sammenslåingen til Agder fylke i 2020. Tettstedet har 1 139[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger omtrent 10 kilometer vest for kommunesenteret Farsund (13 km langs vei). Den tidligere militære flyplassen Farsund lufthavn, Lista ligger få kilometer fra Vestbygda. Nærmeste tettstedet (Vanse) ligge 8 kilometer vest. Stedet har sterke forbindelser til havet og havna ligger beskyttet til for Nordsjøen av et moloanlegg. Borhaug har både barneskole, Borhaug skole, og eget kapell, Vestbygda kapell.

Borhaug, som uttales Båro på listring, er navnet på en av gardene i Vestbygda, men fordi de ulike gardene har vokst sammen, har navnet for mange i nyere tid også blitt en fellesbetegnelse for hele bygda. Kartverket og kommunen bruker tettstedsnavnet Vestbygda (eller Vestbygd).[2] Statens vegvesen bruker Borhaug på veiskilt for tettstedet (Kartverket angir «gårdsbruk» for Borhaug).

I Borshavn finner man Listerskøyta Kystkultursenter, et museum som huser Listerskøyta, en båttype mer kjent som Listring, og som opprinnelig ble bygget nettopp i Borshavn. Museet ligger i det tidligere Brekneholmen Båtbyggeri.

Vestbygda er kjent som et av stedene med sterkest vind i hele Sør-Norge og er derfor populært til brettseiling. Det har imidlertid nå blitt forbudt med brettseiling i Nordhasselvika ved Bausjesanden på grunn av fuglefredning.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Norgeskart.no oppslag 11. oktober 2015: "Vestbygd".