Liste over kjente ulvearter og underarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulv (Canis lupus) fra Yellowstone National Park i USA

Fram til 2000 fantes tre kjente ulvearter i verden, vanlig ulv, rødulv og etiopisk ulv, men indiske forskere har nylig avdekket at vi må legge til to nye arter. Som om det ikke er nok har også kanadiske forskere avdekket en hittil ukjent art der.

Ulvearter[rediger | rediger kilde]

  1. Ulv (Canis lupus) er den mest vanlige ulvearten, og den som har flest underarter, deriblant vanlig ulv som finnes i Norge.
  2. Rødulv (Canis rufus) er en sjelden ulveart som holder til i det sydøstlige USA. Den har 3 kjente underarter.
  3. Etiopisk ulv (Canis simensis) er den mest sjeldne ulvearten og den eneste som holder til i Afrika. Det finnes 2 kjente underarter.
  4. Kanadisk ulv (Canis lycaon) uklassifisert ny ulveart som er oppdaget i Algonquin Park reservatet i Canada.
  5. Skrekkulv (Aenocyon dirus) er et utdødd hundedyr som levde i Amerika for mer enn 12 000 år siden

Ulvarten[rediger | rediger kilde]

Vanlig ulv er den mest vanlige ulvearten. Den har en rekke underarter, som tidligere ofte ble listet som forholdsvis selvstendige. Moderne systematikk og genetikk har imidlertid snudd om på dette i de senere årene. Det har resultert i at flere underarter nå mer regnes som varieteter av mer dominerende underarter.

Eurasiske underarter[rediger | rediger kilde]

  1. Arabisk ulv (Canis lupus arabs) lever stort sett kun på Den arabiske halvøy og er meget liten til ulv å være
  2. Asiatisk ulv (Canis lupus pallipes) er liten og lever i området mellom Tyrkia og Egypt, øst mot Pakistan (men trolig ikke i India)
  3. Hvitulv (Canis lupus albus) er stor og lever i eurasiske polare strøk, bl.a. i Finland og Russland
  4. Iberisk ulv (Canis lupus signatus) er en mellomstor ulv som finnes i Spania og Portugal
  5. Kaspisk ulv (Canis lupus cubanensis), av og til også kalt kaukasisk ulv, er mellomstor og lever i området mellom Det kaspiske hav og Svartehavet.
  6. Vanlig ulv (Canis lupus lupus) er stor og lever over store deler av Europa og Asia, bl.a. i Skandinavia.

Utdødde eurasiske underarter[rediger | rediger kilde]

  1. Austroungarsk ulv (Canis lupus minor), også kalt sivulv, Østerrike-Ungarn, († før 1900)
  2. Hokkaido-ulv (Canis lupus hattai) også kalt japansk ulv og Canis lupus rex, levde på øya Hokkaido og var større enn honshu-ulv, utryddet med stryknin († ca. 1889)
  3. Honshu-ulv (Canis lupus hodophilax) også kalt honshu syngehund og japansk syngehund, levde på øyene Honshu, Shikoku, og Kyushu i Japan og kan har vært en nær slektning til ny-guiena syngehund og australsk dingo, († ca. 1905)
  4. Spansk ulv (Canis lupus deitanus), († ca. 1930)
Ref.: Utryddelsen av Honshu-ulv

Amerikanske underarter[rediger | rediger kilde]

Moderne klassifisering av nordamerikansk ulv deles gjerne i to faser, før og etter 1992. Tidligere ble 24 underarter anerkjent, men nå benytter man seg av den moderne klassifiseringen til Ron Nowak (U.S. Fish and Wildlife Service). Den deler amerikansk ulv inn i kun 5 underarter som vist nedenfor.

  1. Mackenzie Valley-ulv (Canis lupus occidentalis) er den største nordamerikanske ulven og varierer i farge fra nesten hvit til sort. Den er utbredt i Alaska og det vestre Canada. Anses ikke for å være truet. Inkluderer nå flere variteter som tidligere ble ansett som egne underarter.
  2. Great Plain-ulv (Canis lupus nubilus) er utbredt i det sørøstre Alaska, det sentrale og nordøstre Canada og i det nordvestlige USA. Inkluderer nå flere variteter som tidligere ble ansett som egne underarter.
  3. Eastern Timber-ulv (Canis lupus lycaon) var den mest vanlige amerikanske underarten. Ulver som lever i Minnesota, defineres nå som en varietet av Great Plain-ulv (se over). Den finnes i de sørøstre delene av Canada og i de nordøstre delene av USA. Deler av disse ulvene, nærmere bestemt de som holder til i Algonquin reservatet, undergikk en omstendelig mtDNA-analyse nylig, fordi noen mente stammen var utsatt for innavl med prærieulv. Det ga et høyst uventet resultat. Se under Nye ulvearter for flere detaljer.
  4. Arktisk ulv (Canis lupus arctos) finnes på de arktiske øyene i Canada og på Grønland. Inkluderer nå 2 variteter som tidligere ble ansett som egne underarter.
    1. Bernardsulv (Canis lupus bernardi) også kalt tundraulv, († ca. 1952). Regnes nå (fra 1992) som en varietet av arktisk ulv.
    2. Grønlandsulv (Canis lupus orion) († 1930-tallet). Regnes nå (fra 1992) som en varietet av arktisk ulv.
  5. Meksikansk ulv (Canis lupus baileyi) er den minste ulven i Amerika og ble utryddet fra naturen omkring 1960. Ulver avlet fra dyr i fangenskap ble satt ut på 1990-tallet. Fantes opprinnelig i Mexico og de sørvestre delene av USA. Inkluderer nå 2 variteter som tidligere ble ansett som egne underarter.
    1. Sørvestlig ulv (Canis lupus mogollonensis) levde i Arizona og New Mexico, († 1940-tallet). Regnes nå (fra 1992) som en varietet av meksikansk ulv.
    2. Texasulv (Canis lupus monstrabilis, (†). Regnes nå (fra 1992) som en varietet av meksikansk ulv.

Andre underarter (hunder)[rediger | rediger kilde]

Forskerne har slått fast at ulvearten er stamfar til hunden, med det er uvisst fra hvilken underart (det kan være flere) den nedstammer. Hunder inndeles i domestiserte (tamme hunder) og semi-domestiserte (halvville hunder) raser.

  • Dingo (Canis lupus dingo) – hundetype som kan ha vært enten helt eller delvis domestisert for ca. 6 000-11 000 år siden, men som siden har gått tilbake til å leve i en slags vill tilstand, ofte i umiddelbar nærhet av mennesker.
  • Tamhund (Canis lupus familiaris) – oppsto trolig for 12 000-14 000 år siden, men prosessen som ført fram til domestiserte hunder begynte kanskje allerede for 60 000-135 000 år siden.

Se også[rediger | rediger kilde]