Iberisk ulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Iberisk ulv
Iberisk ulv (Canis lupus signatus)
Iberisk ulv (Canis lupus signatus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis lupus signatus
Alt. navn: Iberisk ulv
Artstilhørighet: ulv, hundeslekten, hundefamilien
Rødlistestatus: LR/cd[1]
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Iberisk ulv
Utbredelse av ulv

Iberisk ulv (Canis lupus signatus) levde en gang i tiden over store deler av Den iberiske halvøya, men er nå mer å finne kun i det nordlige Portugal og nord-vestre del av Spania. Siden 1970 har antallet steget fra 400 til 2000-2500 (300 flokker) og den Iberiske ulven ekspanderer nå sitt leveområde. Idag regnes bestanden som sårbar, men ikke truet. Den må på ingen måte forveksles med spansk ulv (Canis lupus deitanus), som er en utdødd rase.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den iberiske ulven regnes av mange som en underart av arten ulv. Den har et forholdsvis langt og spisst ansikt med stående trekantede ører. Kroppen er ca. 1,05-1,35 cm og har forholdvis lange lemmer med mørke markeringer på frambeina. Pelsfargen kan variere noe i forhold til sesongen. Den er gjerne mørkere grå (med rødlige innslag) om vinteren. Vekten ligger normalt på ca. 25-55 kg, avhengig av kjønn.

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Avhengig av hva som er tilgjengelig livnærer Iberisk ulv seg på avfall, tamme beitedyr, rødhjort, rådyr, villsvin og kaniner. Angrep på beitedyr medfører konflikter med lokale bønder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wolf Specialist Group 1996. Canis lupus (Spanish-Portuguese subpopulation). In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Data pr. 11. november 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

The Iberian Wolf/Wolves in Spain