Iberisk ulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Iberisk ulv
Iberisk ulv (Canis lupus signatus)
Iberisk ulv (Canis lupus signatus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis lupus signatus
Alt. navn: Iberisk ulv
Artstilhørighet: ulv, hundeslekten, hundefamilien
Rødlistestatus: LR/cd[1]
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Iberisk ulv
Utbredelse av ulv

Iberisk ulv (Canis lupus signatus) levde en gang i tiden over store deler av Den iberiske halvøya, men er nå mer å finne kun i det nordlige Portugal og nordvestre del av Spania. Siden 1970 har antallet steget fra 400 til 2000-2500 (300 flokker) og den Iberiske ulven ekspanderer nå sitt leveområde. I dag regnes bestanden som sårbar, men ikke truet. Den må på ingen måte forveksles med spansk ulv (Canis lupus deitanus), som er en utdødd rase.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den iberiske ulven regnes av mange som en underart av arten ulv. Den har et forholdsvis langt og spisst ansikt med stående trekantede ører. Kroppen er ca. 1,05-1,35 cm og har forholdvis lange lemmer med mørke markeringer på frambeina. Pelsfargen kan variere noe i forhold til sesongen. Den er gjerne mørkere grå (med rødlige innslag) om vinteren. Vekten ligger normalt på ca. 25-55 kg, avhengig av kjønn.

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Avhengig av hva som er tilgjengelig livnærer Iberisk ulv seg på avfall, tamme beitedyr, rødhjort, rådyr, villsvin og kaniner. Angrep på beitedyr medfører konflikter med lokale bønder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

The Iberian Wolf/Wolves in Spain