Iberisk ulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iberisk ulv
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis lupus signatus
Alt. navn: iberisk ulv
Artstilhørighet: ulv,
hundeslekten,
hundefamilien
Rødlistestatus: sårbar[1]
Habitat: terrestrisk, skog og sletteland
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Iberisk ulv

Iberisk ulv (Canis lupus signatus) er en underart av ulv (Canis lupus) som er endemisk for Iberia. Dette inkluderer områder i det nordligste Portugal og det nordvestre Spania. Omkring 50 prosent av bestanden befinner seg i den autonome regionen Castilla y León (Spania).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hannulv

En gang i tiden var iberisk ulv spredt utover det meste av Iberia, men i perioden 1954–1968 ble den klassifisert som et skadedyr av spanske myndigheter (jevnfør Juntas de Extinción de Animales Dañinos), som tilbød skuddpremie på ulv og andre rovpattedyr. Det første til at den nær ble utryddet.

Siden 1970 har antallet individer økt, fra 400–500 til cirka 2 000 i Spania og ytterligere omkring 400 i Portugal (cirka 300 flokker). Ulven har også ekspandert leveområdet senere år. Den regnes i øyeblikket som sårbar, men populasjonen i Sierra Morena er kritisk truet. I Extremadura regner man med at den er utryddet.

Iberisk ulv må på ingen måte forveksles med spansk ulv (C. l. deitanus), som er utryddet (cirka 1930).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den har et forholdsvis langt og spisst ansikt med stående trekantede ører. Kroppen er cirka 105–135 cm og har forholdsvis lange lemmer med mørke markeringer på frambeina. Pelsfargen kan variere noe i forhold til sesongen. Den er gjerne mørkere grå (med rødlige innslag) om vinteren. Vekten ligger normalt på ca. 25–55 kg, avhengig av kjønn.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Avhengig av hva som er tilgjengelig livnærer Iberisk ulv seg på avfall, tamme beitedyr, rødhjort, rådyr, villsvin og kaniner. Angrep på beitedyr medfører konflikter med lokale bønder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]