Arabisk ulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arabisk ulv
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis lupus arabs
Alt. navn: arabisk ulv
Artstilhørighet: ulv, hundeslekten, hundefamilien
Habitat: terrestrisk, steppe-ørken
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Arabisk ulv
Utbredelse av arabisk ulv

Arabisk ulv (Canis lupus arabs) regnes tradisjonelt som den fysisk minste av underartene av ulv. Den finnes trolig kun på Den arabiske halvøy.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Arabisk ulv blir gjerne ca. 18 kg tung og 66 cm i mankehøyde. Pelsen er gråsprengt med rødgule islett i brystregionen og over mot beige på bakparten av dyret, kort og mangler gjerne underull. Den har et smalt og langt, kantet hode med store ører. Kroppen er rektangulær og har lange slanke lemmer med flat muskulatur. Denne ulven skal ha gule øyne med sorte pupiller om den er ekte. Om de er brune, tyder det på at den er en krysning med vanlige viltlevende tamhunder. Dette er i øyeblikket en stor trussel for dens egenart og framtidige eksistensgrunnlag.

Adferd og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Arabisk ulv danner flokker på opptil 10 dyr, men ferdes like gjerne i par eller små grupper på 3-4 voksne individer. Av og til opptrer de også alene. Man mener arten kun er revirbundet når valpene er små. Valpene er blinde når de fødes, gjerne mellom mars og april, og dier til de er omkring åtte uker gamle. Etter dette vil voksne individene i gruppen gulpe opp halvfordøyet mat for en periode, inntil de kan spise ordentelig selv. Arabisk ulv kan ta dyr opp til sau og geits størrelse, men jakter helst på smådyr, som rotter og slikt. Arabisk ulv er kjent for sine hurtige forflytninger. Den kan vandre opptil 60 km på ei natt, og derfor tidvis dukke opp på nye og helt uventede steder.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arabisk ulv har med årene blitt sjelden på Den arabiske halvøy og i de vesentligste populasjonene av Israel (Negevørkenen) og etter hvert også i Saudi-Arabia. I Oman har imidlertid arten vokst seg sterkere, siden det ble forbudt å jakte på den, og man antar at den pånytt vil etablere seg i nabolandet, De forente arabiske emirater. Der ble den utryddet på 1980-tallet. Arten kan også forekomme i Syria, Jordan og på Sinaihalvøya i Egypt, men dette er uavklart.

Uenighet om type[rediger | rediger kilde]

Det har vært en viss uenighet mellom forskere om hvorvidt arabisk ulv (Canis lupus arabs) og asiatisk ulv (Canis lupus pallipes) er samme underart eller ikke. Forskjellene har imidlertid vært av en slik karakter at de fleste har ment de er to ulike underarter. Nå har imidlertid ny indisk forskning på den indiske delen av stammen gjort spørsmålet aktuelt igjen, fordi de har funnet at deler av den må revurderes som en helt ny art (Canis indica), eventuelt underart (Canis lupus indica).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]