Asiatisk ulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Asiatisk ulv
Asiatisk ulv
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis lupus pallipes
Alt. navn: Asiatisk ulv, iransk ulv, israelsk ulv m.fl.
Artstilhørighet: Ulv, Hundeslekten, Hundefamilien
Habitat: Skog og ørken
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Asiatisk ulv
Utbredelse av Asiatisk ulv

Asiatisk ulv (Canis lupus pallipes) tilhører canidene og er også kjent som iransk ulv, israelsk ulv m.fl. Den blir gjerne gitt navn etter det land den lever i, og må ikke forveksles med arabisk ulv (Canis lupus arabs).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Asiatisk ulv regnes som en underart av ulv (Canis lupus) og er mye mindre enn våre hjemlige ulver. Den blir gjerne 46-76 cm i mankehøyde og veier omkring 25-32 kg, avhengig av kjønn og distrikt. Størrelsen varierer og har trolig sammenheng med tilgangen på føde å gjøre.

Asiatisk ulv har kort, rødbrun pels med sorte hårtupper over ryggen, men fargen varierer gjerne med habitatet den lever. Den har lite eller ingen underull, noe som gjør den godt skikket til å tåle varme. Tispene føder gjerne i tidsrommet desember-janauar. En særegenhet for denne ulven er at den sjelden hyler, slik andre ulver gjerne gjør.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Mest vanlig er denne ulven i skog- og steppeområdene mellom Tyrkia og Iran, men den forekommer trolig i små antall også utenfor dette området. Det er ingen konkrete estimater på hvor stor bestanden egentlig er, men man regner med at det er ca. 200-300 i Israel alene. Mindre forekomster eksisterer dessuten i Tyrkia, Iran og noen andre steder. Den er utrydningstruet.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Tidligere var asiatisk ulv også kjent som indisk ulv, men i 2002 ble det oppdaget en egen art i India som trolig vil få denne betegnelsen når klassifiseringen blir klar.

Ny forskning viser at den indiske stammen av Canis lupus pallipes er unik og må revurderes som en egen art (Canis indica) eller eventuelt som egen underart (Canis lupus indica). Den antas å være ca. 400.000 år gammel, hvilket er mye eldre enn tidligere antatt.

Ref.: «Ancient origin and evolution of the Indian wolf: evidence...» (Ramesh K Aggarwal, J Ramadevi and Lalji Singh, 2003). (PDF)
Ref.: Spotlight on Zoo Science (Smithsonian National Zoological Park, 8. okt. 2003
Ref.: Wolves ... Did They Originate In South Asia? (Wolf Song of Alaska, 2004).

Se også[rediger | rediger kilde]