Liste over Libyas regjeringssjefer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Libyas regjeringssjefer siden uavhengigheten i 1951:

Kongeriket Libya 1951–1969[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
Statsminister
Mahmud al-Muntasir2.jpg Mahmud al-Muntasir
(1903–1970)
29. mars 1951–24. desember 1951 Uavhengig Fungerende statsminister [1]
24. desember 1951–19. februar 1954
Mohammed Sakizli.jpg Muhammad Sakizli
(1892–1976)
19. februar 1954–12. april 1954 Uavhengig [1]
Mustafa Ben Halim.jpg Mustafa Ben Halim
(1921–)
12. april 1954–26. mai 1964 Uavhengig [1][2]
Abdul Majid Kubar.JPG Abdul Majid Kubar
(1909–1988)[3]
26. mai 1957–17. oktober 1960 Uavhengig [1][2]
Muhammad Osman Said2.jpg Muhammad Osman Said
(1924–2007)
17. oktober 1960–19. mars 1963 Uavhengig [1][2]
Mohieddin Fekini.jpg Mohieddin Fikini
(1925–1994)
19. mars 1963–22. januar 1964 Uavhengig [2][4]
Mahmud al-Muntasir2.jpg Mahmud al-Muntasir
(1903–1970)
22. januar 1964–20. mars 1965 Uavhengig [4][2]
Hussein Maziq2.jpg Hussein Maziq
(1918–2006)
20. mars 1965–juli 1967[a] Uavhengig [1]
Abdul Qadir al-Badri.jpg Abdul Qadir al-Badri
(1921–2003)
Juli 1967[b]–25. oktober 1967 Uavhengig [1]
Abdul Hamid al-Bakkoush.JPG Abdul Hamid al-Bakkoush
(1933–2007)
25. oktober 1967–4. september 1968 Uavhengig [2][1]
Wanis al-Qaddafi2.jpg Wanis al-Qaddafi
(1922–1986)
4. september 1968–31. august 1969
(avsatt gjennom et statskupp)
Uavhengig [2][1]

Den libyske arabiske republikk 1969–1977[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       Militær       Al-Ittiḥād Al-Ištirākī Al-ʿArabī Al-Liby

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti / Militær Ref.
Statsminister
No image.png Mahmud Suleiman Maghribi
(1935–2009)
8. september 1969–16. januar 1970 Uavhengig [2][1]
Moamer el Gadafi (cropped).jpg Muammar Gaddafi
(1942–2011)
16. januar 1970–16. juli 1972 Militær [2][1]
Al-Ittiḥād Al-Ištirākī Al-ʿArabī Al-Liby
(fra 11. juni 1971)
Abdessalam Jalloud.jpg Abdessalam Jalloud
(1944–)
16. juli 1972–2. mars 1977 Al-Ittiḥād Al-Ištirākī Al-ʿArabī Al-Liby [2][1]

Det sosialistiske folkets libysk-arabiske jamahiriya 1977–1986 / Det store sosialistiske folkets libysk-arabiske jamahiriya 1986–2011[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ref.
Formann for Den generelle folkekomitéen
Abdul Ati al-Obeidi (cropped).jpg Abdul Ati al-Obeidi
(1939–)
2. mars 1977–2. mars 1979 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][1]
Generalsekretær for Den generelle folkekomitéen
No image.png Jadallah Azzuz at-Talhi
(1939–)
2. mars 1979–16. februar 1984 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][5]
No image.png Muhammad az-Zaruq Rajab
(1940–)
16. februar 1984–3. mars 1986 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2]
No image.png Jadallah Azzuz at-Talhi
(1939–)
3. mars 1986–1. mars 1987 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][6]
No image.png Umar Mustafa al-Muntasir
(1939–2001)
1. mars 1987–7. oktober 1990 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2]
No image.png Abuzed Omar Dorda
(1944–)
7. oktober 1990–29. januar 1994 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][1]
No image.png Abdul Majid al-Qa′ud
(1943–)
29. januar 1994–29. desember 1997 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][1]
No image.png Muhammad Ahmad al-Mangoush
(1967–)
29. desember 1997–1. mars 2000 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][1]
No image.png Imbarek Shamekh
(1952–)
1. mars 2000–14. juni 2003 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2][7]
Shukri Ghanem 2010.jpg Shukri Ghanem
(1942–2012)
14. juni 2003–5. mars 2006 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[7][2]
2008-07-31 Багдади Махмуди.jpg Baghdadi Mahmudi
(1945–)
5. mars 2006–23. august 2011 Uavhengig
(Islamsk sosialist)
[2]

Libya 2011–2013 / Staten Libya 2013–[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
Formann for Det (provisoriske) nasjonale overgangsrådets utøvende styre
Mahmoud Jibril - World Economic Forum Special Meeting on Economic Growth and Job Creation in the Arab World cropped GNC.png Mahmud Jibril
(1952–2020)
23. mars 2011–23. oktober 2011 Uavhengig I opposisjon i Benghazi 23. mars 2011–23. august 2011. [2]
Ali Tarhouni cropped GNC.jpg Ali al-Tarhouni
(1951–)
23. oktober 2011–24. november 2011 Uavhengig Fungerende formann [2][1]
Statsminister
El keib.jpg Abdurrahim El-Keib
(1950–2000)
24. november 2011–14. november 2012 Uavhengig [2][1]
Den provisoriske regjeringens formann
(Statsminister)
Ali Zeidan at US State Department 2013.png Ali Zeidan
(1950–)
14. november 2012–11. mars 2014 Uavhengig [2][1]
Etter valget i 2014 ble statsstyret splittet mellom det nyvalgte Representanthuset og den avgående Generelle nasjonalkongressen, noe som resulterte i den pågående borgerkrigen.
Valget ble erklært ugyldig av Libyas Høyesterett i november 2014.
Statsminister
(for Representanthuset)
Abdullah al-Thani.jpg Abdullah al-Thani
(1954–)
11. mars 2014–8. april 2014 Uavhengig Fungerende formann [2][1]
8. april 2014– I Tobruk fra 4. august 2014
Internasjonalt anerkjent til 12. mars 2016.
Ahmed Maiteeq.jpg Ahmad Matiq
(1972–)
25. mai 2014–9. juni 2014 Uavhengig Valget av ham ble erklært ugyldig av Libyas Høyesterett. [8][9]
Statsminister i Den nasjonale redningsregjeringen
(for Den generelle folkekongressen)
No image.png Omar al-Hassi
(1949–)
6. september 2014–2015[c] Uavhengig I opposisjon i Tripoli. [2][1]
[10][11]
No image.png Khalifa al–Ghawil
(1964–)
2015[d]–1?. desember 2015 Uavhengig Fungerende statsminister.
I opposisjon i Tripoli.
1?. desember 2015–5. april 2016 [12]
Etter innsettelsen av Presidentrådet og Regjeringen for nasjonal overenskomst, forblir statsstyret splittet mellom Representanthuset og Den nasjonale redningsregjeringen, som ble gjenopprettet 14. oktober 2016 etter et kuppforsøk.
Det høye statsrådet, som er basert i Tripoli, anerkjenner Regjeringen for nasjonal overenskomst.
Statsminister i Regjeringen for nasjonal overenskomst
Fayez al-Sarraj in Washington - 2017 (38751877521) (cropped).jpg Fayez al-Sarraj [e]
(1960–)
17. desember 2015 / 5. april 2016– Uavhengig I Tunis 17. desember 2015–30. mars 2016.
I Tripoli fra 30. mars 2016.
Også leder for Presidentrådet.
[13][14]
[15]
Statsminister i Den nasjonale redningsregjeringen
(for Den generelle folkekongressen)
No image.png Khalifa al-Ghawil
(1964–)
14. oktober 2016– Uavhengig I opposisjon i Tripoli. [16][17]

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge Rulers.org var 1. juli 1967 fratredelsesdato. World Statesmen.org oppgir 2. juli 1967 som fratredelsesdato.
  2. ^ Ifølge Rulers.org var 1. juli 1967 tiltredelsdato. World Statesmen.org oppgir 2. juli som tiltredelsesdato.
  3. ^ Ifølge World Statesmen.org var fratredelsesdato 31. mars 2015. Rulers.org oppgir 1. april 2015 som fratredelsesdato.
  4. ^ Khalifa al-Ghawils tiltredelsesdato var enten 31. mars 2015 eller 1. april 2015.
  5. ^ Opprettelsen av Regjeringen for nasjonal overenskomst ble fastlagt i den libyske politiske avtalen, som ble undertegnet under en konferense i Shkirat, Marokko, 17. desember 2015.
    Denne avtalen ble enstemmig støttet av FNs sikkerhetsråd, som anerkjente Regjeringen for nasjonal overenskomst som Libyas eneste legitime regjering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u «Libya». World Statesmen.org. Besøkt 3. september 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ «Libya». Rulers.org. Besøkt 3. september 2020. 
  3. ^ http://archive.libya-al-mostakbal.org/Articles0609/assadeq_shukri_120609.html. 
  4. ^ a b «Libya's Premier Resigns; Former Leader Renamed». New York Times. New York City. Reuters. 25. januar 1964. Besøkt 3. september 2020. 
  5. ^ Britannica World Data. Encyclopedia Britannica. 1985. 
  6. ^ Lansford, Tom, red. (24. mars 2015). Political Handbook of the World 2015. CQ Press. ISBN 9781483371566. Besøkt 3. september 2020. 
  7. ^ a b «PM goes in Libya reshuffle». BBC News. London. 14. juni 2003. Besøkt 4. september 2020. 
  8. ^ «Libyan prime minister wins confidence vote». Al Jazeera. 25. mai 2014. Besøkt 4. september 2020. 
  9. ^ «Libya PM's election declared unconstitutional». Al Jazeera. 9. juni 2014. Besøkt 4. september 2020. 
  10. ^ «Libya crisis: Head of Islamist Tripoli government fired». BBC News. London. 31. mars 2016. Besøkt 5. september 2020. 
  11. ^ «Head of Libya's Tripoli parliament sacked». Middle East Eye. London. 31. mars 2015. Besøkt 5. september 2020. 
  12. ^ «Tripoli’s National Salvation Government quits». Libyan Express. 5. april 2016. Besøkt 5. september 2020. 
  13. ^ «As Libya marks 64th independence anniversary, UN envoy urges unity behind new Government». FN. New York City. 24. desember 2015. Arkivert fra originalen 27. januar 2016. 
  14. ^ «Libyan presidential council members reach Tripoli defying warnings». The Guardian. London. 31. mars 2016. Besøkt 5. september 2020. 
  15. ^ Tresca, Malo (12. april 2016). «An end in sight for the Libyan crisis?». La Croix International. Besøkt 5. september 2020. 
  16. ^ «GNC retakes parliament compound, High Council of State condemns». The Libya Observer. Tripoli. Arkivert fra originalen 22. oktober 2016. 
  17. ^ «Rival group seizes Libya's UN-backed government offices». TRT World. Istanbul. Arkivert fra originalen 22. oktober 2016.