Likoma (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Likoma
Likoma Island, Lake Malawi 0525.jpg
Geografi
PlasseringMalawisjøen
ØygruppeLikoma-øyene
Antall øyer2
Større øyerLikoma, Chizumulu
Administrasjon
Malawi Malawi
RegionNorthern Region
Største bosetningLikoma
Demografi
Befolkning9 000
Beliggenhet

Likoma (øy)
12°04′00″S 34°44′00″Ø

Likoma er den største av to bebodde øyer i Malawisjøen (også kjent som Nyasasjøen), i Øst-Afrika, hvor den mindre øya er naboøya Chizumulu. Både Likoma og Chizumulu tilhører Malawi, og tilsammen utgjør de distriktet Likoma. Selv om begge øyene ligger kun noen få kilometer fra Mosambik, og er helt omkranset av Mozambiks territorialfarvann, tilhører de begge Malawi. De er begge enklaver tilhørende Malawi.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya har en total flate på 18 km², og ligger i den nordøstre delen av Malawisjøen, 7 km nordvest for Cobue i Mosambik). Den nærmeste byen langs Malawikysten er Chintheche.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1880 etablerte misjonærer fra Universities' Mission to Central Africa, på oppfordring fra David Livingstone, sitt hovedkvarter på øya Likoma. Øya var hovedsete for den anglikanske kirke i Malawi fram til etter den den andre verdenskrig. Den store korsformede St. Peters katedralen bygget av lokal granitt ble oppført i 1905.[1]

På grunn av hovedkvarteret som ble bygget av Livingstone, ble øya knyttet til Malawi i stedet for til Mosambik da de nasjonale landegrensene i Øst-Afrika ble etablert etter den andre verdenskrig.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Til tross for en høy befolkningstetthet, er det naturlige miljøet på øya Likoma stort sett uberørt. Kysten er variert, med steinete bakker, sandbukter og sumper. Det indre av øya er stort sett dekket av gressletter, med et stort antall av baobabtrær (arten Adansonia digitata) og mangotrær. Faunaen er for det meste bestående av små krypdyr, amfibier, fugler og en rekke virvelløse dyr, inkludert skorpionedderkopper. Langs kysten ses tidvis krokodiller. Farvannet rundt Likoma, er som vanlig i Malawisjøen, tilholdssted for en rekke ciklider; noen arter, slik som for eksempel Labidochromis caeruleus likomae, er endemiske til området ved Likoma.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Philip Briggs (2010) Malawi s. 251

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]