Likestillingsloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Likestillingsloven
Lov om likestilling mellom kjønnene
TypeLov
VirkeområdeNorge
MyndighetBarne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Vedtatt21. juni 2013
I kraft1. januar 2014
Opphevet1. januar 2018
FormålKjønnslikestilling
NettsideLovdata

Lov om likestilling mellom kjønnene (korttittel likestillingsloven) var en norsk lov som ble vedtatt 9. juni 1978 og som trådte i kraft den 15. mars 1979. Loven ble sist revidert den 21. juni 2013 i en sammenheng med en bredere revidering for å skape større harmonisering mellom alle de fire diskriminerings- og likestillingslovene. Likestillingsloven ble 1. januar 2018 erstattet av likestillings- og diskrimineringsloven.

Formål[rediger | rediger kilde]

Likestillingsloven skulle fremme likestilling mellom kjønnene og bedre kvinners stilling i samfunnet. Den skulle sikre at kvinner og menn gis like muligheter til utdanning, arbeid og faglig utvikling.

Formålet med loven var at de to kjønn skulle få like muligheter i samfunnsliv, hjem og arbeid, men det var uttrykkelig sagt at loven «tar særlig sikte på å bedre kvinnens stilling». Likestillingsloven var en gjennomføring på nasjonalt nivå av den grunnleggende menneskerettigheten til ikke å bli diskriminert på grunn av kjønn.[trenger referanse] I tillegg til norsk lov og menneskerettslige regler kommer EØS-rettslige forpliktelser til anvendelse. EØS-avtalens artikkel 69 om lik lønn for arbeid av lik verdi og artikkel 70 om prinsippet om lik behandling av kvinner og menn og en rekke EF-direktiver ble gjennomført via bestemmelser i likestillingsloven.

Den 10. juni 2005 ble FNs kvinnekonvensjon (De forente nasjoners internasjonale konvensjon 18. desember 1979 om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner) inkorporert i loven som § 1b, som gjeldende norsk lov (i kraft 1. juli 2005). Denne paragrafen ble opphevet den 19. juni 2009, men til gjengjeld er kvinnekonvensjonen inkorporert i Menneskerettighetsloven av 1999 som gjeldende norsk lov.

Likestillingslover for andre diskrimineringsgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Det tok over et kvart århundre før Stortinget vedtok en likestillingslov for noe annet diskrimineringsgrunnlag enn kjønn, lov om etnisk diskriminering m.v. i 2005. I 2008 ble lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne vedtatt. Det finnes ingen likestillingslover for andre diskrimineringsgrunnlag. Barne- og likestillingsdepartementets prosess for å få til en felles likestillingslov for alle diskrimineringsgrunnlag, ble stoppet av likestillingsminister Audun Lysbakken i 2011. Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk ble vedtatt i 2013.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

jusstubbDenne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.