Lia (Fron)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For kvinnenavnet, se Lia (navn)

Koordinater: 61°32′19″N 9°58′36″Ø

Lia
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneSør-Fron
Areal0,44 km²
Befolkning282[a] (2019)
Bef.tetthet640,9 innb./km²
Postnummer2647 Sør-Fron

Lia
61°32′19″N 9°58′36″Ø

Lia (også kalt «Baksia») er en bygd i Sør-Fron kommune i Oppland, og ligger sør for Lågen, midt imot kommunesenteret Hundorp. Tettstedet Lia hadde 282 innbyggere pr. 1. januar 2019[1]. Elva Fossåa deler området i Søre Lia som ligger i øst, og Nørdre Lia som ligger i vest. Grunnen til at det blir sagt Søre og Nordre lia er hvilken vei man må reise for å komme nordover og sørover i Gudbrandsdalen. Det meste av Sør-Fron som krysser Gudbrandsdalen er der dalføret går øst-vest.

På de flate vollene ved Lågen er det et industriområde, og ved Fossåa mellom Fossehaugen og Haverstadbakken ligger Kleiva eller Kleivroa som tidlegere var et sentrum med butikker og kafé. Fremdeles ligger skolen, Liene oppvekstsenter, og bygdahuset Lidarende («avholdshuset») her. Lia har også andre større og mindre boligfelter. Både Søre og Nordre Lia har en god del gårdsbruk og småbruk fra nede på vollene der det er flom hver sommer, til langt oppe i lia og nesten inne på fjellet der siste snøen ikke er borte før 17. mai.

Søre Lia, sett fra Hundorp. I bakgrunnen Nårkampen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019. 
OpplandstubbDenne Opplandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.