Leopold V av Østerrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leopold V av Østerrike
Leopold den rettskafne kneler og mottar det rød-hvite banner av keiser Henrik V, Babenberger Stammbaum, Klosterneuburg kloster, ca 1490
Født1157Rediger på Wikidata
Død31. des. 1194[1]Rediger på Wikidata
Graz[2]
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
EktefelleHelena av Hungary (11721199)[3][4]
FarHenrik II av Østerrike
MorTheodora Komnena av Østerrike
SøskenHenry I of Mödling
Richardis of Babenberg
Agnes of Austria, Queen of Hungary
BarnFrederick I, Duke of Austria[5]
Leopold VI, Duke of Austria
GravlagtHeiligenkreuz Abbey
Våpenskjold
Leopold V av Østerrikes våpenskjold

Leopold V av Østerrike (født 1157, død 31. desember 1194), stundom benevnt som «den rettskafne», var en hertug av Østerrike fra Huset Babenberg fra 1177 til 1194 og av Steiermark fra 1192 og til 1194 da han døde.

Leopold var sønn av Henrik II Jasomirgott og hans bysantinsk hustru Theodora Komnena som var datter av Andronikos Komnenos, den nesteldste sønnen av den bysantinske keiseren, Johannes II Komnenos og Eirene.

Hertug av Østerrike[rediger | rediger kilde]

Leopold etterfulgte sin far som hertug av Østerrike da faren døde den 13. januar 1177. Kort tid etter ga Leopold sin støtte til Fredrik av Böhmen i hans kamp mot hertug Sobeslaus II, som hadde drevet hærtokt i den østerrikske hertugdømmet, og i 1179 nådde Leopold en fredsavtale med Böhmen. Den 17. august 1186 forhandlet han fram Georgenberg-pakten med Ottokar IV av Steiermark hvor Steiermark og den sentrale delen av Øvre-Østerrike (Oberösterreich) ble sammenslått med hertugdømmet Østerrike etter 1192. Dette var det første skrittet mot dannelsen av den moderne staten Østerrike.

Det tredje korstog og ettervirkningen[rediger | rediger kilde]

Fra beleiringen av Akko, illustrasjon i et middelaldermansskript.

Leopold er hovedsakelig husket utenfor Østerrike for hans deltagelse i det tredje korstog. Han kom tidsnok for å delta i beleiringen av Akko våren 1191 etter å ha seilt fra Zadar ved kysten av Adriaterhavet. Han tok kommandoen av hva som var igjen av de keiserlige styrkene etter at hertug Fredrik VI av Schwaben døde i januar. I henhold til legenden var hans tunika så gjennomtrukket av blod etter striden og da han løsnet beltet kom det fram en hvit stripe. Keiser Henrik VI av Det tysk-romerske rike ga ham det privilegium å adoptere disse fargene som hans nye banner, det som senere skulle bli Østerrikes flagg.

Etter at byen Akko hadde overgitt seg ble bannerne til kongedømmet Jerusalem, Rikard I av England, Filip II August av Frankrike, og Leopolds hertugflagg reist over byen av Leopolds fetter, Konrad av Montferrat. Imidlertid fikk Rikard Løvehjertes menn fjernet Leopolds flagg og kastet det i vollgraven da hans ikke var kongelig. Leopold ble så vred at han forlot korstoget og reiste tilbake til Østerrike hvor han var framme i slutten av 1191. Rikard ble også mistenkt for å ha vært deltagende i mordet på Konrad som døde kort tid etter at han ble valgt som den nye kongen av Jerusalem i april 1192.

På sin reise tilbake til England denne samme vinteren besluttet Rikard å ta landevegen over Tyskland. Han reiste i forkledning som munk, men kort tid før jula 1192 stoppet han i nærheten av Wien og ble da gjenkjent, enten for sin signering eller for at han spiste stekt kylling, en delikatesse for adelen under middelalderen. Han ble arrestert i Erdberg, dagens distrikt Landstraße. For en tid var kongen fengslet i Dürnstein, og i mars 1193 ble han ført for keiser Henrik VI ved festningen Trifels og anklaget for mordet på Konrad. Leopolds andel av den enorme summen med løsepenger, antatt seks tusen spann, rundt 23 tonn, med sølv, ble grunnlaget for en mynt i Wien, og benyttet for å bygge en ny bymur for Wien, foruten også å grunnlegge byene Wiener Neustadt og Friedberg i Steiermark. Imidlertid ble hertugen bannlyst av pave Celestin III for å ha fengslet en korsfarer.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

I 1172 giftet Leopold seg med Helena, en datter av kong Géza II av Ungarn. Med henne fikk Leopold mist to barn, begge sønner:

Død[rediger | rediger kilde]

I 1194 ble Leopolds fot knust da hans hest falt over ham i en ridderturnering i Graz. Han døde av koldbrann, fortsatt under bannlysning, og ble gravlagt i klosteret Heiligenkreuz.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 137082118, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ RegiowikiAT ID 40930[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p11405.htm#i114041, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Necrologium Monasterii S Crucis Recentius, Passau Necrologies (II), s. 112

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cawley, C.: Austria in Foundation for Medieval Genealogy, se Austria.
  • Fastlinger, M. (red.): Passau Necrologies (II) (Berlin, 1920)
Forgjenger:
 Henrik II 
Hertug av Østerrike
Etterfølger:
 Fredrik I 
Forgjenger:
 Ottokar IV 
Hertug av Steiermark
Etterfølger:
 Leopold VI