Fredrik VI av Schwaben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik VI av Schwaben
Frederick V, Duke of Swabia.jpg
Født16. apr. 1167Rediger på Wikidata
ModiglianaRediger på Wikidata
Død20. jan. 1191Rediger på Wikidata (23 år)
AkkoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Embete Hertug av SchwabenRediger på Wikidata
Far Fredrik I av Det tysk-romerske rikeRediger på Wikidata
Mor Beatrice I, Countess of BurgundyRediger på Wikidata
Søsken Philipp von Schwaben, Henrik VI av Det tysk-romerske rike, Frederick V, Duke of Swabia, Otto I, Count of Burgundy, Conrad II, Duke of SwabiaRediger på Wikidata
Gravlagt AkkoRediger på Wikidata
Våpenskjold
Fredrik VI av Schwabens våpenskjold

Fredrik VI av Schwaben (født 1167 i Modigliana, død 20. januar 1191 i Akko) var en hertug av Schwaben fra 1170 til sin død under beleiringen av Akko under det tredje korstoget. Fredrik giftet seg (eller kun trolovet) med prinsesse Konstanse av Ungarn (død 1240), men fikk ingen arvinger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var den tredje sønnen til keiser Fredrik I Barbarossa og Beatrice I av Burgund, og bror av Henrik VI, den senere keiser av det tysk-romerske riket.

Våpenskjoldet for hohenstauferne som Fredrik VI tilhørte.

Fredrik ble døpt Konrad, men fikk endret navn senere. På hoffet i Mainz den 20. mai 1184 (pinse) ble han sammen broren Henrik VI slått til ridder.

Korsfarer[rediger | rediger kilde]

Den 27. mars 1188 tvang Fredrik sin far til å få være med på det neste korstog. I Ungarn ble han i 1189 trolovet med den ungarske prinsessen Konstanse. Den 10. juni 1190 druknet Fredrik I Barbarossa i elva Saleph ved en ulykkestilfelle på veg til Antiokia ved Orontes fra Armenia.

Keiserens død sendte hæren inn i kaos og panikk, omgitt av tyrkere på alle kanter. Mange deserterte og ble drept, og kun 5000, en liten andel av den opprinnelige hæren, nådde fram til Akko, da ledet av keiserens sønn Fredrik som hadde til hensikt å begrave sin far i Jerusalem. Dessverre klarte de ikke å bevare liket i eddik, og hans kjøtt ble gravlagt i Anatokia, beinene i Tyr, og hjertet og indre organer i Tarsus.

Selv om en stor del av korsfarerne forlot hærfølget, og seilte fra havnen ikke langt fra Antiokia og hjemover, ville Fredrik V videre med de resterende hærstyrker fortsette til Jerusalem. Men i Tripoli syknet størsteparten av styrkene hen i malaria. Derfor var det bare noen få ridderstyrker som ankom utenfor den beleirede byen Akkos murer i begynnelsen av oktober 1190.

Under beleiringen av Akko ble den unge Fredrik selv syk av malaria og døde den 20. januar 1191. Der ble han også gravlagt.

Ettersom byen fortsatt var besatt av Saladins styrker, kunne ikke de gjenværende korsdfarene trenge inn i byen, og forlot snart Det hellige land.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Odilo Engels: Die Staufer, 7. Auflage, Kohlhammer, Stuttgart u.a. 1998, S. 110ff. ISBN 3-17-015157-6
  • H. Schwarzmeier: «Friedrich V., Herzog von Schwaben», i Lexikon des Mittelalters, Bd. 4, Sp. 960f.
  • Anthony Stokvis: Manuel d'histoire, de généalogie et de chronologie de tous les États du globe, depuis les temps les plus reculés jusqu'à nos jours, préf. H. F. Wijnman, Israël, 1966, chapitre VIII et tableau généalogique n° 87 « Généalogie des ducs de Souabe, II: Les Hohenstaufen  » s. 219


Forgjenger:
 Fredrik V 
Hertug av Schwaben
Etterfølger:
  Konrad II