Leonardo Conti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dr. Leonardo Conti i 1939

Leonardo Conti (født 24. august 1900 i Lugano, død 6. oktober 1945 i Nürnberg) var en sveitsiskfødt tysk lege og nasjonalsosialistisk politiker. Han var rikshelsefører (Reichsgesundheitsführer), president for Reichsärztekammer, leder for Nationalsozialistischer Deutscher Ärztebund, statssekretær i innenriksministeriet, Obergruppenführer (general) i SS og sjef for Hauptamt für Volksgesundheit.

Han ble født i den italienskspråklige delen av Sveits som sønn av sveitsisk far og tysk mor. Hans mor, Nanna Conti, var riksjordmorfører under nasjonalsosialismen. Han studerte medisin i Tyskland og deltok i Kapp-Putsch i 1920. Han ble medlem av SA i 1923 og ble deres første lege. Han tok doktorgraden i 1925 med avhandlingen Über Weichteilplastik im Gesicht. Han etablerte seg som allmennlege i 1927.

I 1933 ble han medlem av SS og ble utnevnt til prøyssisk statsråd av vennen Hermann Göring. I 1939 ble Conti rikshelsefører og statssekretær, og i 1944 ble han så utnevnt til SS-Obergruppenführer.

Etter krigen skulle han stilles for retten på grunn av sin deltagelse i eutanasiprogrammet, men tok sitt eget liv den 6. oktober 1945.