Leona Lewis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leona Lewis
FødtLeona Louise Lewis
3. apr. 1985[1][2][3]Rediger på Wikidata (38 år)
London (Stor-London, Storbritannia)
BeskjeftigelseSanger, låtskriver, skuespiller, sanger og låtskriver Rediger på Wikidata
Utdannet vedSylvia Young Theatre School
Italia Conti Academy of Theatre Arts
Corona Theatre School
BRIT School
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserThe Record of the Year
Offiser av Den britiske imperieordenen
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
Aktive år2005
PlateselskapCBS Records, Syco Music
InnflytelseWhitney Houston
Nettstedhttp://leonalewismusic.com
IMDbIMDb

Leona Louise Lewis (født 3. april 1985 i Islington i London) er en engelsk R&B og pop-sanger.

Hun vant den tredje sesongen av X-Factor. Leona debuterte i desember 2006 med singlen «A moment like this» som senere ble utgitt på debutalbumet Spirit i 2007. Sangen ble meget godt mottatt, og ble omtalt som årets julesingel.

Singlen hun likevel er mest kjent for er «Bleeding Love» som kom ut i 2007, den ble bestselger i Storbritannia og mange andre steder verden over. Sangen slo også verdensrekord; den ble lastet ned 50 000 ganger på bare 30 minutter. 5. april 2008 toppet hun USA listene med samme sang. Hun omtales av mange til å være den største stjernen skapt av et TV-show.[trenger referanse]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Barndommen[rediger | rediger kilde]

Født i Islington i London til foreldrene Aural Josiah Lewis (også kalt Joe) som var en afro-karibiansk ungdomsskolelærer og Marie Lewis med røtter fra Wales, jobbet som sosialarbeider. Da Leona var 5 år gammel begynte hun på Sylvia Young Theatre School og senere på Italia Conti Academy og BRIT School. Da hun var 12 år skrev hun sin første sang og vant mange talentkonkurranser ved å synge.

Lewis drøm var å spille inn plate og for å få råd til å prøve seg i studio tok hun seg jobb som resepsjonist og kelner på Pizza Hut.

Hun fikk til slutt råd og spilte inn flere sanger hun kalte «Twilight», disse ble aldri utgitt. Til slutt ville Leona gi opp drømmen, men kjæresten rådet henne å melde seg på X Factor, et TV-program som overtok etter Pop Idol, den britiske versjonen av Idol.

X-Factor[rediger | rediger kilde]

Lewis var på audition i 2006, da sang hun «Over the Rainbow», dommerne var imponert og alle ville ha henne videre. 16. desember 2006 vant hun The X-Factor og en kontrakt verdt 1 million dollar til å spille inn og gi ut CD.

Simon Cowell, som var en av dommerne i showet ble hennes rådgiver, eller «manager». Hun sammenlignes med sangstjernedivaer som Celine Dion, Christina Aguilera, Whitney Houston og Mariah Carey.

Etter The X- Factor[rediger | rediger kilde]

En coverlåt av «A Moment Like This» var The X-factors «vinnersang», den som vant skulle gi ut denne singelen. Singelen var opprinnelig USAs idolvinner Kelly Clarksons første singel. Leonas versjon av sangen ble utgitt 20. desember 2006 og toppet den britiske singellista den jula etter at den hadde solgt 571 253 eksemplarer. De første ukene ble det sagt at hun solgte rundt 100 CD-er i minuttet i verden. Debutsingelen solgte rundt 1 000 000 eksemplarer. Leona signerte en kontrakt på 9,7 millioner dollar i USA med plateselskapet J Records i februar 2007. Leona har gitt ut 2 album: Spirit i 2007 og Echo i 2009.

«A Moment Like This» ble nominert til BRIT Awards 2007. Sangen gikk til andre runde, der ble den utslått. I mai samme år fikk sangen «Ivor Novello prisen» for den bestselgende britiske singelen.

Da filmen Avatar kom ut i 2009 sang Leona Lewis kjenningsmelodien «I See You».

Før jul i 2021 ga hun ut singelen «Kiss Me It's Christmas» sammen med Ne-Yo.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Leona bor i Hackney. Hun bodde her med kjæresten, elektrikeren Lou Al-Chamaa, til det ble slutt sommeren 2010. Leona har kjent Lou siden hun var ti år gammel.

Album[rediger | rediger kilde]

  • Spirit (2007)
  • Echo (2009)
  • Glassheart (2012)
  • Christmas, with Love (2013)
  • I Am (2015)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 507997, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm2452244, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]