Lawrence Ferlinghetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lawrence Ferlinghetti

Lawrence Ferlinghetti (født Lawrence Ferling, den 24. mars 1919) er en amerikansk dikter og maler, og en av grunnleggerne av bokhandelen og forlaget City Lights Booksellers & Publishers. Han har skrevet poesi, skjønnlitteratur, dramatikk, kunstkritikk og oversatt litteratur; mest kjent er han for diktsamlingen A Coney Island of the Mind (1958), som har blitt oversatt til ni språk og som har blitt solgt i mer enn en million eksemplarer. Ferlinghetti har en mastergrad i engelsk litteratur fra Columbia University i New York.

I 1953 flyttet han til San Francisco, og grunnla samme år bokhandelen City Lights Bookstore sammen med Peter D. Martin. Året etter, etter at Martin hadde forlatt prosjektet, utvidet han virksomheten til også å omfatte forlagsvirksomhet med utgivelsen av sin egen debut, diktsamlingen Pictures of the Gone World som første utgivelse i City Lights Pocket Poets-serien. Senere utga han forfattere som Kenneth Rexroth, Kenneth Patchen, Marie Ponsot, Allen Ginsberg, Denise Levertov, Robert Duncan, William Carlos Williams og Gregory Corso. City Lights assosieres ofte med beat-generasjonen, selv om utgivelsene har dekket et bredere spekter.

Allen Ginsbergs «Howl» kom som den femte boken i Pocket Poets-serien i 1956. Boken ble inndratt av politiet og Ferlinghetti og en annen bokhandler ble arrestert og siktet for obskønitet. Tiltalen mot den andre bokhandleren, Shig Murao, falt fra, mens Ferlinghetti ble tiltalt. Han ble forsvart av Jake Ehrlich og ACLU. Rettssaken gjorde nasjonen oppmerksom på beatbevegelsens forfattere og på San Francisco Renaissance. Etter en lang rettssak ble «Howl» og Ferlinghetti frikjent i oktober 1957. Saken skapte presedens for senere holdninger til kontroversiell litteratur.