Løvskogmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lauvskogmåler)
Hopp til navigering Hopp til søk
Løvskogmåler
Løvskogmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Campaea margaritata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: løvskogmåler
lauvskogmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Campaea
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa, Midtøsten og Nord-Afrika

Løvskogmåler (Campaea margaritata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne blekgrønne arten er vanlig over hele Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 54 mm), ganske slank måler. Som nyklekt er den blekgrønn, men fargen blekner ganske fort til gulaktig hvitt, særlig etter at måleren er død. Det kan ligne på noen av artene i underfamilien bladmålere (Geometrinae), men er ikke i nær slekt med disse. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingen har to lyse tverrbånd, bakvingen bare ett. Bakvingens bakhjørne er trukket ut til en kort stjert. Larven er lang og slank, gråbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er vanlig i løvskog, hager og parker. Larvene kan leve på mange ulike busker og løvtrær. De voksne målerne flyr om natten, men skremmes lett ut også om dagen. De flyr fra juni til august, men enkelte eksemplaren kan observeres så sent som slutten av oktober. Arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vanlig over nesten hele Europa, forekommer også i Nord-Afrika og Det nære østen. I Norge er den vanlig nord til Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]