Las Palmas de Gran Canaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Las Palmas de Gran Canaria
Las Palmas de Gran Canaria

Flagg

Våpen

Land Spania Spania
Autonom region: KanariøyeneKanariøyene
Provins: Las Palmas
Status Kommune
Adm. senter Las Palmas de Gran Canaria
Ordfører: Juan José Cardona (PP)
Las Palmas de Gran Canaria

Koordinater: 28°6′0″N 15°25′0″V

Santa Ana-katedralen i Las Palmas
Havnen i Las Palmas. Panorama

Las Palmas de Gran Canaria er den største byen på Kanariøyene og øya Gran Canaria og provinshovedstad i provinsen Las Palmas. Sammen med Santa CruzTenerife er den også hovedstad i den autonome regionen Kanariøyene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt etter at spanjolene hadde beseiret urbefolkningen, guanchene i 1487. Byen brant i 1599. På 1600-tallet hadde byen en sterk økonomisk utvikling, særlig basert på eksport av sukkerrør til Europa og Amerika. Velstanden førte også til at byen helt inn på 1700-tallet var svært utsatt for angrep fra sjørøvere.

Byen fikk etter hvert stor betydning som viktig sjøfartsby. Havnen er god, den har vært og er et viktig støttepunkt for mange foran krysningen av Atlanterhavet.

I 1927 fikk byen status som provinshovedstad. Siden 1960-tallet har turismen gjort seg stadig mer gjeldende som vekstnæring. Fortsatt er også sjøfarten en betydelig næring her.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

1991 2001 2009 2013
354 877 354 863 381 847 383 050

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

I gamlebyen i Las Palmas finnes mange historiske bygninger og flere museer. Museo Canario har Kanariøyenes største samling gjenstander knyttet til urbefolkningens historie og kultur helt tilbake til før byen ble grunnlagt. Museet bruker navnet Tamaran på urbefolkningen, Guancher som ble benyttet tidligere er betegnelsen på en person fra Tenerife. Andre museer er Columbusmuseet, Casa Museum Colon og kunstmuseet for moderne kunst, Centro Atlantico de Arte Moderno.

Santa Ana – katedralen er fra 1497.

Byfestivalen Fiestas de san Juan i slutten av juni måned hvert år er til minne om byens grunnleggelse. Karnevalet i februar og filmfestivalen er også begivenheter som pleier samle mye folk.

Byen har flere godt besøkte strender. Den mest kjente av dem er Playa de Las Canteras. Las Palmas har et livlig natteliv og det finnes et stort antall barer, nattklubber og diskoteker.

Kollektivtransport[rediger | rediger kilde]

Fra bussterminalen ved Parque San Telmo går det busser til steder rundt på hele øya. Det er også en god bybussdekning. Havnen i Las Palmas danner utgangspunkt for fergeforbindelse til flere av de andre Kanariøyene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lokal buss i Las Palmas