Langskipene (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Langskipene
orig. The Long Ships
Generell informasjon
SjangerEventyr
Utgivelsesår1963
Prod.landStorbritannia
Jugoslavia
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
ManusforfatterLøst basert på roman av Frans G. Bengtsson
Annen informasjon
Budsjett$3 millioner
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Langskipene (orig: The Long Ships) er en engelsk-jugoslavisk eventyrfilm fra 1963. Filmen er meget løst og knapt gjenkjennbart basert på den populære, svenske romanen Röde Orm, skrevet av forfatteren Frans G. Bengtsson.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien sentrerer seg om en enorm gylden bjelle som heter "stemmens mor" som kanskje ikke eksisterer. Maurer-kongen Aly Mansuh (spilt av Sidney Poitier) er overbevist om at den faktisk eksisterer. Han planlegger å reise på en ekspedisjon for å lete etter den. Når en nordboer, Rolfe, gjentar denne historien, antyder han at han vet plasseringen. Han blir grepet av Mansuh`s håndlangere, og ført til avhør. Rolfe insisterer på at han ikke vet mer enn selve legenden, og at det sannsynligvis bare er et myte. Han klarer å stikke av, før avhør skal fortsette under tortur.

Etter at han kom hjem avslører Rolfe til sin far Krok og bror Orm at han virkelig hørte bjellen den natten skipet hans ble ødelagt i Afrika. Imidlertid har Rolfe`s far blitt fattig etter å ha brukt en formue på å bygge et begravelseskip til den danske kongen, Harald Blåtann, som deretter nekter å betale. Rolfe og Orm stjeler skipet, og leier en rekke berusede vikinger som mannskap. For å hindre at Harald dreper faren i hevn etter tyveriet, tar han også kongedatteren som gissel. Harald erklærer at han vil innkalle hvert langskip han kan finne, og redde datteren. Etter å ha blitt angrepet og tatt til fange av maurerne blir de dømt til henrettelse. Mansuh møter Rolfe igjen, og krever å vite hvor "stemmens mor" er.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]