Landgång

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landgång
orig. Landgång
SjangerMatprogram
Prod.landSverige
SpråkSvensk
Sending
TV-kanalSVT 1
Eksterne lenker
IMDb
Programleder Anne Lundberg i 2012.

Landgång er et svensk matlagingsprogram som har gått på SVT siden 2006. Programleder var Anne Lundberg (født 1966). Produksjonen var ved Petter Bragée.

Serien hadde i hjemlandet 1,2 millioner tittere.[trenger referanse]

I Norge har det blitt vist på NRK som «Landgang».[1]

Sesong 1 og 2 (2006, 2007)[rediger | rediger kilde]

De to første sesongene var Anne på kjemikalietankeren M/S Navigo med skipskokken German Zamudio (født 1942) fra Malmö. Båten var bygget 1992 i Brevik i Norge, og en gang var de på Mongstad. Første sesongen ble vist i Sverige i 2006 og hadde fire episoder, mens sesong (vist 2007) to hadde fem: Sjømannens favoritt, Vintermat i Den engelske kanal, Sommermat i irskesjøen, Fastfood til sjøs, I land for godt.

Sesong 3 (2010)[rediger | rediger kilde]

Sesong tre (seks episoder vist i 2010) utspilte seg på tankbåten M/T Toccata. Zamudio er med, men har pensjonert seg fra Navigo og er med på Toccata for å lære den filippinske kokken Chito fra Manila å tilberede svensk kost. De mønstrer på Toccata utenfor Brasil, handler litt piraya og griller ved Amazonas. Dernest (episode 2) mønstrer de på og møter Chito. I episode tre har de kastet anker ved San Luis, mens de er i Buenos Aires i episode fem, før sesongen avsluttes i Zamudios fødeby Formosa (Argentina).

Sesong 4 (2011)[rediger | rediger kilde]

M/V Aniara i Fremantle, 2015

Den fjerde sesongen (vist i 2011) er de to på Wallenius sitt bilfrakteskip M/V Aniara som gikk helt til Australia. Staffan er skipets kokk, men Zamudio er med for å gjenoppleve steder han jobbet på 1960-tallet. De mønstrer på i Auckland[2] og lager Beef Wellington, før de havner i Brisbane (episode 2) og Zamudio treffer sin guddatter Annika. I tredje episode er de plutselig i Sydney og får aboriginal mat samt fiskespyd i foreningen «Svenskor i Sydney». Mens Anne spiller badminton seiler de gjennom Bass Strait i episode fire, før de avslutter sesongen med episode fem i Melbourne og lager ragu av kenguru i en nasjonalpark.[3]

Sesong 5 (2012)[rediger | rediger kilde]

Den femte sesongen (vist i 2012) var Zamudio ikke med, og programmet ble kalt Nya Låndgang. Lundberg besøkte fem kokker på litt forskjellige steder. Det var Catarina Holmqvist fra Örebro på messen i Ny-Ålesund, Jimmy Mattson fra Örnsköldsvik nede i ubåten HMS Halland, Samantha Larsen fra Göteborg som var kokk for et filmteam, Richard Finnman på svenska ambassaden i Tokyo og Jenny N. Fridlund som var kokk for olympiske deltakere i seiling.[4]

Sesong 6 (2014)[rediger | rediger kilde]

Sykehusbåten MS «Africa Mercy» under et oppdrag til Conakry.

I sjette sesong (vist 2014) er de to første episodene fra sykehusbåten MS «Africa Mercy» til kais i Republikken Kongo. De neste episodene er hos Birgittasystrene i svenske Vadstena kloster, den svenske ambassaden i Washington, hos Circus Olympia (etablert 1985 av familien Bengtsson), under moteuken i New York City, mens den siste og sjuende episoden er hos Skånes bymisjon i Malmø.

Sesong 7 (2016)[rediger | rediger kilde]

Episodene er fra Kilimanjaro (1), indiske Bollywood (2), Moomsteatern i Malmö (3), Abu Dhabi Dessert challenge (4), Napa Valley i USA (5), karneval i Venezia med Akademiska kören fra Linköping (6), med dansbandet Sannex fra Dansbandskampen 2009 (7) og Cooper Bedy i Australia hos oppfinneren Kalle (8).

Sesong 8 (2017)[rediger | rediger kilde]

Anna reiser med kjendiskokk Paul Svensson (født 1974) til Machu Picchu (1), Egypt (2), Kebnekaise (3), Napoli (4), Mosambik (5) og Cuba (6).

Premier[rediger | rediger kilde]

  • Lundberg og Zamudio mottok i 2007 SEKO sjöfolks kulturstipendium på 20 000 kroner for serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Landgang». Besøkt 14. april 2024. 
  2. ^ Bilder av Anna og German i Auckland er å finne i innlegget Landgång i Auckland fra bloggen Sanna & Mats i Auckland den 8. desember 2010
  3. ^ Sesong fire fra Australia er beskrevet i https://www.allatvserier.nu/serier/landgang-australien/ Arkivert 27. september 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ http://www.svt.se/nya-landgang/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]