Comosjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Comosjøen
Lago di Como
Lario
Comomeer0001.jpg
Comosjøen fra Bellagio
LandItalia Italia
RegionLombardia Lombardia
ProvinsComo, Lecco
Areal 145 km²[1]
Høyde 198 moh.[1]
Lengde 46 km
Bredde 4,3 km
Dybde410 m (maks)[1]
Nedbørfelt 4 508 km²[1]
VassdragPo
TilløpAdda, Mera
UtløpAdda
Del avNorthern Italian lakes
Posisjon
Kart
Comosjøen
46°00′00″N 9°17′00″Ø
Kart over Comosjøen.

Comosjøen (italiensk Lago di Como) er en innsjø i regionen Lombardia i Italia. Den ligger i provinsene Como og Lecco. Den har et areal på 145 km², og er den tredje største innsjøen i Italia etter Gardasjøen og Maggioresjøen. Den er gravet ut av isbreer, og største dybde er 410 meter,[1] noe som gjør den til en av Europas dypeste. Ved middelvannstand ligger den 198 meter over havet.[1] Innsjøen er 4,3 kilometer bred på det bredeste, og 46 kilometer lang.

Innsjøen ser ut som bokstaven Y satt på hodet. Den nordlige grenen, hvor Adda og Mera (via Mezzolasjøen) renner inn i sjøen, kalles også Lago di Colico, den østlige av de to sydlige grenene, hvor Adda renner ut, kalles også Lago di Lecco. Den vestlige av de to sydlige grenene, som er uten utløp, kalles Lago di Como. Området Lierna er et historisk sjarmerende område av innsjøen med en hvit strand og et berømt slott. Triangelet dannet av Y-en utgjør «Comunità montana del Triangolo Lariano», med Canzo som hovedsete.

Byene Como og Lecco ligger ved Comosjøen. Italienerne bruker ofte navnet Lario på sjøen, noe som blant annet gjenspeiler seg i navnet til byen Mandello del Lario på østsiden av sjøen.

De vakre og de rike[rediger | rediger kilde]

Comosjøen er kjent for sin skjønnhet og for sine vakre omgivelser. Innsjøen har i mange år vært et populært sted for aristokratiet og de velstående å slappe av. I våre dager er det fortsatt en del kjendiser som oppholder seg ved sjøen, noe som er med på å øke turiststrømmen. Det er et stort antall palasser med vakre parker, som Villa Olmo, Villa del Balbianello, Villa Serbelloni og Villa Carlotta. Kostnadene for noen villaer overstiger 100 millioner euro, og det er svært vanskelig å finne dem med utsikt over innsjøen.

Utsikt over Lierna Comosjøen på Bellagio, regnet som det vakreste naturskjønne utsiktspunktet av hele Comosjøen

Blant de mange kjente som har – eller har hatt – tilknytning til sjøen, kan nevnes:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f «Como». Banca dati dei laghi italiani (italiensk). Istituto di Ricerca sulle Acque (IRSA). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 19. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]