Lakonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lakedaimonerne»)
Lakonia prefektur
Νομός Λακωνίας

Kart over Lakonia prefektur

LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiPeloponnes
StatusPrefektur
Oppkalt etterLakonia
HovedstadSparta
Postnummer23x xx
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 11
3 636 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 35
99 637 (2001ref)
Bef.tetthet27,4 innb./km²
Provinser4
Bykommuner20
Landkommuner2
Kart
Lakonia
36°55′00″N 22°40′00″Ø

Lakonia (gresk: Λακωνία) er en regional enhet (prefektur) i Hellas. Det er en del av regionen eller periferien Peloponnes. Det er et av de tynnest befolkede prefekturene i Hellas. Den administrative hovedstaden er Sparta. Lakonia er geografisk lokalisert i den sørøstlige delen av Peloponneshalvøya og grenser i nord til Arkadia, i øst til Argolikabukten, i vest til Messenia og Koronibukten.

I oldtidens Hellas var Lakonia også kjent som Lakedaimonia, et område underlagt bystaten SpartaPeloponnes. Ordet «lakonisk» er avledet fra navnet på regionen ved analogi, det vil si å snakke på kortfattet og konsis måte, noe folk i Athen mente at lakedaimonerne gjorde.[1]

Når spartanerne dro i krig, kalte de seg «lakedaimonere» og ikke «spartanere». Derfor var skjoldene deres merket med den greske bokstaven for L, lambda (dvs. en V snudd opp-ned).[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Lakonia grenser til Messenia i vest og til Arkadia i nord, og er omgitt av det myrtoiske havet i øst og den lakoniske bukten og Middelhavet i sør. Det består foruten av Manihalvøya av Kapp Malea og Kapp Matapan (Tainaron), den sørligste odden på det greske fastlandet. Øyene Kythira og Andikythira ligger i sør, men administrativt tilhører de en regional øyenhet, men øya Elafonisos som er lokalisert mellom det lakoniske fastlandet og Kythira, er en del av Lakonia.

Evrotas er den lengste elven i prefekturet og er 82 km lang. Dalen som Evrotas renner igjennom er hovedsakelig et jordbruksområde som har mange sitrusfrukter og olivenlunder. Området har også den største appelsinproduksjonen på Peloponnes og i hele Hellas. Merkevaren for appelsinjuice navngitt etter Lakonia er basert i Amykles.

De fremste fjellkjedene er Taygetos som strekker seg 2 407 meter i vest, og Parnonas i nordøst som er 1 961 meter høyt på det meste. Taygetos, også kjent som Pentadaktylos («Femfingeren») i middelalderen, ligger vest for Sparta og Evrotasdalen. Det er det høyeste fjellet i Lakonia og på Peloponnes, og hovedsakelig dekket av furutrær. To veier forbinder Lakonia til tilstøtende prefekturer; den ene er en svingete fjellovergang gjennom Taygetos, mens den andre omgår fjellet ved å gå gjennom Manihalvøya i sør.

Stalaktittgrotten Dirou er en betydelig attraksjon og ligger sør for Areopoli i den sørvestlige delen av Lakonia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lakonisk», Bokmålsordboka
  2. ^ Paul Cartledge: The Spartans (s. 271), Vintage books, NY 2002, ISBN 978-1-4000-7885-1