Comosjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lago di Como)
Hopp til: navigasjon, søk
Comosjøen
Lago di Como
Lario
Comosjøen fra Bellagio
Comosjøen fra Bellagio
Land Italia Italia
Region Lombardia
Provins Como, Lecco
Vassdrag Po
Areal 145 km² [1]
Høyde 198 moh.[1]
Lengde 46 km
Bredde 4,3 km
Dybde 410 m (maks)[1]
Nedbørfelt 4 508 km² [1]
Tilløp Adda, Mera
Utløp Adda
Kart over Comosjøen.

Comosjøen (italiensk Lago di Como) er en innsjø i regionen Lombardia i Italia. Den ligger i provinsene Como og Lecco. Den har et areal på 145 km², og er den tredje største innsjøen i Italia etter Gardasjøen og Maggioresjøen. Den er gravet ut av isbreer, og største dybde er 410 meter,[1] noe som gjør den til en av Europas dypeste. Ved middelvannstand ligger den 198 meter over havet.[1] Innsjøen er 4,3 kilometer bred på det bredeste, og 46 kilometer lang.

Innsjøen ser ut som bokstaven Y satt på hodet. Den nordlige grenen, hvor Adda og Mera (via Mezzolasjøen) renner inn i sjøen, kalles også Lago di Colico, den østlige av de to sydlige grenene, hvor Adda renner ut, kalles også Lago di Lecco. Den vestlige av de to sydlige grenene, som er uten utløp, kalles Lago di Como.

Byene Como og Lecco ligger ved Comosjøen. Italienerne bruker ofte navnet Lario på sjøen, noe som bl.a. gjenspeiler seg på navnet til byen Mandello del Lario på østsiden av sjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f «Como». Banca dati dei laghi italiani (italiensk). Istituto di Ricerca sulle Acque (IRSA). Besøkt 19. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]