Hopp til innhold

La paloma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«La paloma» er en spansk sang som har blitt produsert og nytolket i forskjellige kulturer, settinger, arrangementer og innspillinger i de siste 140 årene. Sangen ble skrevet av den spanske komponisten Sebastián Yradier (urspr. Sebastián de Iradier y Salaverri) etter at han besøkte Cuba i 1861. Yradier kan ha komponert «La paloma» omkring 1863, bare to år før han døde ukjent i Spania uvitende om hvor populær hans sang ville bli.

Innflytelsen til den lokale kubanske habaneraen gir sangens dens karakteristiske og distinkte rytme. Meget raskt ble «La paloma» populær i Mexico og spredte seg snart rundt i verden. På mange steder, innbefattet Afghanistan, Filippinene, Goa, Hawaii, Mexico, Romania, Spania, Tyskland og Zanzibar har den oppnådd status som en kvasi-folkesang.

I årenes løp har «La paloma» hatt oppsving og tilbakegang periodevis, men aldri dødd hen. Den kan betraktes som én av de første universelle populære hitene og har appellert til artister med forskjellige musikalske bakgrunner.

Sangen kom i Guinness rekordbok ved å bli sunget av det største koret, 88 000 mennesker, i Hamburg, 9. mai 2004.

Motivet[rediger | rediger kilde]

Motivet til «La paloma» («duen») kan spores tilbake til en episode som inntraff i år 492 før Kristus ved innledningen til Darius' invasjon av Hellas, en tid da den hvite duen ennå ikke hadde blitt sett i Europa.[1] Den persiske flåten under Mardonius ble fanget i en storm langs kysten til Athos. Det inspirerte til forestillingen om at slike fugler bar hjem det siste kjærlighetsbudskapet til en sjømann, som er savnet til sjøs. Dette temaet om at en siste forbindelse til kjærligheten overvinner død og atskillelse blir gjenspeilet i «La paloma». Mens teksten nødvendigvis ikke alltid er tro mot originalen synes sangens sjel å overleve alle forsøk på å støpe den om i hvilken som helst form og fasong og er i stand til å uttrykke spenningen mellom adskillelse og ensomhet, til og med død, og kjærlighet.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Trygve Fjeld har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er også «La paloma».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

«La paloma» har blant annet blitt spilt i disse filmene:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata