Hopp til innhold

La Morra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Morra
Landsbyen La Morra sett fra sør
LandItalias flagg Italia
Region Piemonte
ProvinsProvinsen Cuneo
StatusKommune
InnbyggernavnLamorresi
HovedstadLa Morra
Tilstøtende kommunerBarolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d’Alba, Montforte d’Alba, Novello, Serralunga d’Alba og Verduno.
Postnummer12064
Retningsnummer0173
Areal24,17 km²[1]
Befolkning2 660[2] (2023)
Bef.tetthet110,05 innb./km²
Høyde o.h.513 meter
ISTAT-nummer004105
Kart
La Morra
44°38′00″N 7°56′00″Ø

La Morra er en kommune og en landsby i provinsen Cuneo, regionen Piemonte i det nordvestlige Italia. Kommunen er kjent for produksjon av den berømte vinen som har navn etter nabolandsbyen Barolo. Innbyggertallet er cirka 2700 (2007), og kommunen har fire landsbyer: kommunesenteret La Morra, Annunziata, Santa Maria og Rivalta.

Beliggenhet og samferdsel

[rediger | rediger kilde]
Utsyn over Langhe mot sør fra Piazza Castello i La Morra. Landsbyen Barolo midt i bildet

La Morra grenser til kommunene Barolo i sør, Alba, Bra, Castiglione Falletto, Cherasco, Narzole, Roddi, and Verduno.

Kommunen ligger i bakkelandskapet i området Langhe. Landsbyen La Morra ligger på landskapets høyeste topp, cirka 500 meter over havet (høyeste punkt er 537 litt sørvest for landsbyen), med utsikt mot nord, øst og sør. Annunziata og Santa Maria ligger i østhellingen for La Morra, begge drøyt 250 meter over havet. Mot vest skråner landskapet ned mot Tanarodalen.

Gjennomsnittlig døgntemperatur varierer mellom drøyt 20 grader i juli og august og cirka 3 grader i januar og 4 grader i desember og februar. Gjennomsnittlig antall nedbørsdager varierer mellom 10 i mai og 4 i desember og januar.[3] Området er kjent for tåke, som har gitt navn til druen Nebbiolo.

Det går buss fra La Morra via Santa Maria til Alba, og til Bra og Vergne.[4] Nærmeste jernbanestasjon er Bra, 14 kilometer fra landsbyen La Morra. Det er i 2010 ikke fast taxitilbud i kommunen, og taxi bestilles fra nærliggende byer.

Historie og bebyggelse

[rediger | rediger kilde]
Tårnet på stedet der middelalderborgen lå

Navnet La Morra kan komme fra «Loci Murrae», som betyr innhegning med steinmurer rundt, sannsynligvis fra den tid munkene i klosteret i Annunziata holdt sauer og geiter på markene her. En annen forklaring er at navnet kommer fra «mora», bjørnebær på italiensk.

Bosetting er kjent fra den romerske antikken, da i Annunziata. I annen halvdel av 1100-tallet lå La Morra i lenet til Karl av Anjou. I 1222 var Langhe utsatt for et kraftig jordskjelv. I 1223 kom Frans av Assisi og talte til folket.

Benediktinerklosteret i Annunziata er fra 1300-tallet. En periode var klosteret viet til helgenen Martin fra Mercenasco, som i dag er La Morras skytshelgen. Fra 1684 har klosteret vært kalt SS. Annunziata. Fasaden ble utformet av Michelangelo Garove i 1684. I dag står klokketårn, apsis og kapell restaurert med fresker og gjenstander fra romersk tid. Kjelleren ble i 1971 tatt i bruk som Ratti museum for Albaviner. En kirke fra middelalderen eller tidlig moderne tid i Santa Maria finnes det ikke rester av.

Palazzo Falletti, med Kapellet for Madonnaen som gir de gode råd til venstre

På 1200-tallet ble landsbyen av sikkerhetsgrunner flyttet opp på toppen av åsen, der den nå ligger, og det ble bygget en ringmur rundt. Adelsfamilien Falletti, senere markier av Barolo, ble eiere av jorden og styrte La Morra fra 1342. Huset deres fra 1700-tallet står i Via XX Settembre i La Morra og er intakt med kirken og parken i formal stil foran. I husets kjeller ble den første Barolovin i La Morra produsert. Costanzo Falletti plantet på sin bryllupsdag i 1856 et velkjent cedertre på vingården som i dag heter Cordero di Montezemolo.[5] Julius Cæsar er i tradisjonen tillagt uttalelsen «Fra La Morra bringer vi med oss eksellent vin til Roma». Pave Pius VII skal ha sagt «Morra: Vakker himmel og god vin!».

Vinproduksjonen på Nebbiolodrue går tilbake til 1402 eller tidligere – i dette året ble Nebiolium-vinstokker nevnt som kilde til vin av høy klasse i kommunale forskrifter (Statuti di la Morra). Mange av dagens vingårder er nevnt i eiendomsregistre fra 1340 og 1477. La Morra ble formelt inkludert i den avgrensningen av vindistriktet Barolo som skjedde ved vedtak i Alba landsbrukskomite i 1909, og i 1926 kom det nasjonal lovgivning som beskyttet navnet. I Via Vittorio Emanuele nr. 8, i vinhuset Rocco Castelmagna, ligger senteret Ca dj’Amis, med et bibliotek på 3000 bind om vin, mat og kunst fra området.

I 1631 kom Piemonte, og dermed La Morra, under Huset Savoia, som også regjerte kongedømmet Sardinia.

Hovedgaten i La Morra vår tid er Via Umberto I. Her ligger klosterkirken San Sebastian fra begynnelsen av 1700-tallet, i dag avvigslet og brukt som utstillingslokale. Ved enden av Via Umberto I ligger Piazza Castello (Borgplassen) med en storslått utsikt over Langhe. Borgen som lå ved plassen, ringmuren og portene til landsbyen ble ødelagt av franskmennene i 1540-årene. I dag står bare klokketårnet som rundt 1710 ble bygget på ruinen, tilbake. På plassen står et monument tilegnet Italias vinbønder, og en marmorbyste av komponisten Giuseppe Gabetti, som levde siste del av livet i La Morra og er mest kjent for Den kongelige marsj, som var Italias nasjonalsang fra 1861 til 1946.

Ved Piazza del Munizipio, der Via San Martino og Via Carlo Alberti møtes, ligger rådhuset Palazzo del Munizipio, bygget på 1700-tallet. Her er også sognekirken San Martino, ferdig i 1695 og tilegnet byhelgenen, samt klosterkirken San Rocco fra 1600-tallet. San Rocco er i dag avvigslet og brukt til utstilling av kunst.

Andre kirker er

 • kapellet Santa Lucia ved Via Richieri i nordenden av landsbyen, bygget på begynnelsen av 1700-tallet av en spansk general
 • Capella di S. Brigida med fresker fra 1400-tallet, bygget på et offersted fra antikken i den lavereliggende østlige delen av landsbyen, og tilegnet den hellige Birgitta av Sverige
 • det lille Capella di Barolo på vingården Brunate, som fikk sitt nåværende fargerike ytre av de amerikanske kunstnerne Sol le Witt og David Tremlett.

Vinproduksjon og annen næringsvirksomhet

[rediger | rediger kilde]

I kommunen La Morra produseres i et beregnet normalår potensielt 21 288 hektoliter vin, som utgjør cirka 31% av all Barolovin. Av vinmarkene i kommunen på til sammen 681 hektar er 56% brukt til Barolo, 25% til Dolcetto d’Alba, 14% til Barbera d’Alba, 2,5% til Langhe Chardonnay og 2% til andre DOC-viner.[6]Cantina Comunale di La Morra, produsentkooperativet med drøyt 60 medlemmer i 2007, har siden 1973 sine lokaler i Via Carlo Alberti, der det er utsalg, smakinger, utstillinger og forelesninger.

Jordsmonnet er kalkholdig mergel, som gir litt mindre intense, noe mer åpent duftende viner enn områdene øst i Barolo.[7] Barolovinen fikk kvalitetsmerket DOC (Denominazione di Origine Controllata) i 1946 og DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) i 1980.

Av fremragende vinmarker er Brunate, Case Nere, Cerequio, Fossati, og La Serra i sør mot Barolo, og ved Annunziata of Santa Maria: Arborina, Bricco Chiesa, Bricco Luciani, Bricco Manzoni, Bricco Rocca, Bricco San Biagio, Capalotti, Conca dell Abbazia dell Annunziata, Gattera, Giachini, Rive, Rocche dell Annunziata, Roggeri, Roncaglie og Turna Lunga.[8] Kommunen har laget turkart for vandringer i vinmarkene, fra La Morra til blant andre landsbyene Barolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d’Alba, Montforte d’Alba, Novello, Serralunga d’Alba og Verduno.

Turisme er en betydelig næringsgren, med vinsmaking på produsentenes gårder. I 2010 har mellom 10 og 15 gårder tilbud om gårdsturisme med overnatting, fra to til åtte rom. Turistkontor ligger i landsbyen La Morra. I kommunen er det et tyvetalls overnattingstilbud og om lag det samme antall serveringssteder. Om lag halvparten av overnattings- og serveringsstedene ligger i landsbyen La Morra.

Hver siste søndag i august er det vandring i vinmarkene (Mangialonga) med stasjoner med mat og drikke.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
 2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.
 3. ^ Værstatistikk for La Morra i Piemonte (Italia) Arkivert 26. mars 2016 hos Wayback Machine.. Fra yr.no (besøkt 10. oktober 2010)
 4. ^ Bussene drives av selskapet SAC Arkivert 20. august 2012 hos Wayback Machine. (besøkt 10. oktober 2010)
 5. ^ Cordero di Montezemolo, vingårdens hjemmeside Arkivert 30. august 2010 hos Wayback Machine. (besøkt 10. oktober 2010)
 6. ^ Petrini, side 116. Tallene gjelder sannsynligvis 2008 eller nært foregående år.
 7. ^ Hugh Johnsen og Francis Robinson: Vinens verden. Oslo, Schibsted, femte utgave 2002, side 162-63. ISBN 82-516-1904-1
 8. ^ Oppregningen inneholder de vingårdene som er nevnt enten i Petrini eller i Johnson.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
 • Carlo Petrini (red.): A Wine Atlas of the Langhe. The Great Barolo and Barbaresco Vineyards. Bra, Slow Food Editore, 2008, side 14-15 og 114-19. ISBN 88-8499-041-6
 • Vivere La Morra. Tourist Guide of La morra. Eventiturismo La Morra, 2007. 97 sider. Parallell italiensk og engelsk tekst

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]