Løvenstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′14″N 11°1′35″Ø

Høyblokka på Løvenstad

Løvenstad er et tettsted i Rælingen kommune i Akershus i Viken fylke. Stedet har om lag 2500 innbyggere. Løvenstad ligger om lag 20 kilometer fra Oslo sentrum i retning nordøst. Den nærmeste byen er Lillestrøm med en biltur på rundt syv minutter. Løvenstad grenser til Lørenskog kommune, og ligger like ved boligområdene Blystadlia og Kurland. Av mer befolkningsrike steder er Strømmen og Lillestrøm de mest nærliggende. Gate- og vegadresser på Løvenstad har postnummer 2006, mens postbokser har postnummer 2018.

Offentlige og private tjenester[rediger | rediger kilde]

På Løvenstad finnes nærbutikken Coop Extra (tidligere Coop Prix) med post i butikk. Høyblokka huser frisørsalong, kafé og gatekjøkken.

Tettstedet har en egen barneskole, Løvenstad barneskole. Etter 7. klasse går elevene herfra over til Sandbekken ungdomsskole, som ligger kort vei unna barneskolen. Like ved barneskolen ligger Løvenstadtunet, et stort bo- og omsorgssenter, og to barnehager.

Ruter trafikkerer to busslinjer som passerer Løvenstad. Den mest brukte er rute 411. Denne bussen går frem og tilbake mellom Lillestrøm og Oslo, og ruten kan forenkles slik: Lillestrøm-Løvenstad-Blystadlia-Løvenstad-Strømmen-Lørenskog-Oslo.

Rushtidsbussen 418 mellom Vika og Blystadlia passerer også Løvenstad og betjener holdeplassene Torgenholtet og Løvenstadveien.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Løvenstad Fotballklubb holder til på Løvenstad. Denne klubben har arena på Sandbekken kunstgressbane, som består av en 7'er- og en 11'er-bane. Ved banene ligger Løvenstad FKs klubbhus.

Andre idretter, som håndball (Rælingen Håndballklubb) og innebandy (Fjæringby Innebandy), har tilholdssted i Sandbekkhallen. I hallen er det også et 25x12,5 m stort svømmebasseng. Sandbekkhallen brukes også av Sandbekken ungdomsskole, og svømmehallen brukes også av Løvenstad barneskole.

Trebygget Sandbekkstua ble senest bygget på 1700-tallet, kanskje enda tidligere, og er kanskje det eldste huset i hele Rælingen kommune. Huset ble i tidligere tider brukt som hvile- og ølsjenkested for forbifarende. I dag eier Rælingen Kommune huset, og Rælingen kunstforening disponerer det.

På Løvenstad finner man også Nordens største Budhisttempel. Dette ligger like nedenfor Sandbekken ungdomsskole.

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Kjente nordmenn som bor eller har bodd på Løvenstad er Pål Anders Ullevålseter og alpinisten Henrik Kristoffersen. Geir Frigård har vært spiller, og Tom Nordlie har vært trener i Løvenstad FK. Linn Ullmann datter av Liv Ullmann har gått på Løvenstad skole.