Léon-Adolphe Amette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Léon-Adolphe Amette
Cardinal Amette, standing three-quarters LCCN2014680634 (2) (cropped).jpg
Født6. september 1850
Douville
Død29. august 1920 (69 år)
Antony
GravlagtNotre-Dame
Beskjeftigelse Katolsk prest
NasjonalitetFrankrike
LivssynDen romersk-katolske kirke

Léon-Adolphe Amette (født 6. september 1850 i Douville ved Évreux i Frankrike, død 29. august 1920 i Antony ved Paris) var en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Paris 19081920. Han ble kreert til kardinal i 1911 av pave Pius X. Han deltok på konklavet 1914 som valgte pave Benedikt XV.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Léon-Adolphe Amette hadde sin skolegang i Évreuxog begynte så i Presteseminaret St. Sulpice i Paris og studerte der filosofi og katolsk teologi.

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1873 mottok kan prestevielsens sakrament. Han ble deretter personlig sekretær for biskopen av Évreux. Fra 1889 til 1898 ledet han i egenskap av generalvikar forvaltningen av bispedømmet Évreux. Under sedisvakansen i 1890 førte han også embedsforretningene der.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1898 ble han utnevnt av pave Leo XIII til biskop av Bayeux. Bispevielsen ble foretatt av erkebiskopen av Rouen, Guillaume-Marie-Romain kardinal Sourrieu; medkonsekratorer var erkebiskop François Sueur av Avignon, og biskop Philippe Meunier av Evreux. I 1906 ble Amette koadjutorerkebiskop av Paris og titularerkebiskop av Side. I 1908 ble han erkebiskop av Paris.

I mai 1911 truet han med ekskommunikasjon av enhver katolikk som gikk for å bivåne den planlagte oppsetning av balletten Le Martyre de saint Sébastien, med den jødiske danserinne Ida Rubinstein, med tekst av Gabriele D'Annunzio, og musikk av Claude Debussy, og koreografi av Michel Fokine. Oppsetningen ble ansett som skandaløs. Erkebiskopen mente den blandet det hellige med det profane, blandet hedendom og kristendom, la til rette for en fremstilling av den kristne martyren med trekk fra de greske myters Adonis, den skjønne tenåring som falt for Afrodite. Danseren som skulle forestille Sebastian var en kvinne. - Verket ble ingen suksess og ble ikke tatt opp i reportoiret.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Pave Pius X opptok ham den 27. november 1911 som kardinalprest med tittelkirken Santa Sabina i kardinalskollegiet. Han deltok på konklavet 1914 som valgte pave Benedikt XV. Som erkepiskop i Paris aøkte han å modernisere de pastorale metoder i et sterkt tradisjonelt bispedømme. På politisk nivå virket han for formidling mellom fløyene og for forsoning.

Léon-Adolphe Amette døde den 29. august 1920 og ble begravet i katedralen Notre-Dame de Paris.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Erkebiskoppelig våpen
  • Charles Cordonnier: Le Cardinal Amette, archevêque de Paris. 2 Bind. Paris 1949.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 François-Marie-Benjamin Richard de la Vergne 
Erkebiskop av Paris
Etterfølger:
 Louis-Ernest Dubois