Akita (prefektur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se Akita for andre betydninger av ordet.
Kart over Japan hvor Akita prefektur er markert med rødt.

Akita prefektur (秋田県 Akita-ken) ligger i Tohokuregionen i det nordøstlige Japan. Administrativt sentrum i prefekturet er byen Akita.

Kart over prefekturet Akita.

Prefekturet dekker 11 636 km²[1] og har 1 096 000 innbyggere (2009).[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Prefekturet ligger på den nordøstlige delen av øya Honshu og grenser i vest til Japanhavet, i nord til Aomori prefektur, Iwate prefektur i øst, Miyagi prefektur i sørøst, og Yamagata prefektur i sør.

Selve prefekturet er rektangulært formet og er om lag 181 km langt fra nord til sør og 111 km bredt fra øst til vest. Oufjellene utgjør de østlige grensetraktene i prefekturet, og Dewafjellene går parallelt med disse opp gjennom midten av Akita. Som store deler av det nordlige Japan er vinteren kald i Akita, spesielt på innlandet.

Større byer[rediger | rediger kilde]

Det finnes 13 større byer i Akita:

Mindre byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Dette er de mindre byene og landsbyene i hvert distrikt:

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Som mesteparten av Tōhokuregionen så er økonomien dominert av de tradisjonelle industriene som jordbruk, fiskeri og skogbruk. Dette har ført til at mange unge mennesker velger å flytte fra området og til større byer som Tokyo.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Ved Tazawasjøen finnes det en rekke steder med varme kilder – såkalte onsen. I tillegg arrangeres det hvert år mange folkefester – såkalte matsuri.

Byen Kakunodate er berømt for sine velbevarte gamle samuraihus. Her finnes Aoyagihuset som var hjemmet til Odano Naotake, illustratøren til den første moderne japanske oversikt over menneskets anatomi. Idag finnes det et museum og et galleri for medisinske illustrasjoner og tradisjonelt håndverk i bygget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistics Bureau (30. juni 2010). «Japan Statistical Yearbook 2011 – 1.7 Area by Prefecture» (engelsk). Besøkt 24. mars 2011. 
  2. ^ Statistics Bureau (30. juni 2010). «Japan Statistical Yearbook 2011 – 2.3 Population by Prefecture» (engelsk). Besøkt 24. mars 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Prefekturet Akita – bilder, video eller lyd


JapanstubbDenne Japanrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Koordinater: 39°40′N 140°10′Ø