Kystdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kystdvergmåler
Kystdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia subumbrata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: kystdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: fuktige gressenger
Utbredelse: Palearktis

Kystdvergmåler (Eupithecia subumbrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia). I Norge der den sjelden og finnes bare på Sørlandet og det sørligste Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 16 – 21 mm), slank, blekbrun måler. Denne arten har ingen slående feltkjennetegn og man må sannsynligvis undersøke kjønnsorganene for å bestemme den med sikkerhet. Forvingen er blekt gråbrun med en oval, mørk flekk i midten og lyse tverrbånd, men tegningene er vanligvis utydelige. Bakvingen er skittenhvit, brun langs ytterkanten. Larven er lang og tynn, enten lysbrun eller grønn, med spredte, små, hvite vorter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finner man helst på litt fuktige, gresskledte områder, blant annet strandenger. Larvene lever på blomster og frøemner av forskjellige urter, særlig rødknapp (Knautia arvensis) og haukeskjegg (Crepis spp.). De voksne målerne flyr fra kveldingen og utover i junijuli, men kommer sjelden til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa og i Nord-Asia. I Norge er den funnet langs kysten til Vest-Agder, men den er sjelden og er listet som Nær truet (NT) på den norske rødlisten fra 2006.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]