Kurt Gerron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kurt Gerron
Bundesarchiv Bild 102-11401, Berlin, Filmschauspieler bei Kochkunstausstellung.jpg
FødtKurt Gerson
11. mai 1897
Berlin, Det tyske keiserrike
Død15. november 1944 (47 år)
Auschwitz
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør
Nasjonalitet Det tyske riketRediger på Wikidata
Aktive år19201944
IMDbIMDb

Kurt Gerron (født 11. mai 1897 i Berlin, død 15. november 1944 i Auschwitz) var en tysk-jødisk skuespiller og regissør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gerron studerte først medisin, men ble innkalt til militærtjeneste i under første verdenskrig, hvor han ble alvorlig såret. Han kvalifiserte seg som militærlege i den tyske hæren.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Etter krigen begynte Gerron som teaterskuespiller. Han dukket opp i mindre roller i flere stumfilmer og fra 1926 var han også med på å regissere flere filmer. Fra 1931 virkethan også innen lydfilmen.

Han oppnådde berømthet ved sitt skuespill og sine sangforedrag i 1928 i uroppførelsen Tolvskillingsoperaen av Bert Brecht og Kurt Weill. Der spite han moritetssangeren (og sang Die Moritat von Mackie Messer), og spilte rollen som Londons politisjef Tiger Brown.

Han hadde videre stor suksess i filmer som Den blå engel, hvor han spilte mot Marlene Dietrich.

Da nasjonalsosialistene kom til makten i 1933 reiste Gerron fra det nasjonalsosialistiske Tyskland sammen med foreldrene og sin kone. De reiste først til Paris og senere til Amsterdam. Der fortsatte han som skuespiller og regissør i flere filmer. Han ble tilbudt stillinger i Hollywood men nektet flere ganger, en gang fordi hans potensielle arbeidsgiver ikke tilbød førsteklasses billetter på flyet til USA, og han valgte å bli igjen i Europa.

Til konsentrasjonsleirer[rediger | rediger kilde]

Da Wehrmacht hadde okkupert Nederland, ble Gerron deportert til Theresienstadt konsentrasjonsleir. I 1944 ble Gerron enten overtalt eller tvunget av nasjonalsosialistene til å lage en propagandafilm som viser de humane forholdene i Theresienstadt konsentrasjonsleir. Denne filmen ble senere kjent under tittelen «Der Führer schenkt den Juden eine Stadt» (Føreren skjenker jødene en by).

Da filmen var ferdig, ble Gerron transport til Auschwitz. Gerron ble drept umiddelbart etter ankomst.

Omtale[rediger | rediger kilde]

Gerron ble omtalt i tre dokumentarfilmer og det ble skrevet et teaterstykke om Gerron og hans tid i Theresienstadt. Dette stykket ble publisert i The Theatre of Holocaust og redigert av professor Robert Skloot og publisert av University of Wisconsin Press.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]