Kryptovaluta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel som benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner og kontroll over generering av nye valutaenheter.[1] Kryptovalutaer benytter seg av desentralisert kontroll i motsetning til regulære valutaer hvor kontrollen normalt er sentralisert hos en statsbank. Bitcoin er den mest kjente kryptovalutaen.[2]

Bitcoin[rediger | rediger kilde]

Et serveringssted som annonserer mulighet til å betale med bitcoin

Utdypende artikkel: bitcoin

I 2009 ble bitcoin lansert som den første kryptovalutaen med desentralisert kontroll. I praksis er dette også den eneste kryptovaluta som har fått stor internasjonal utbredelse.

Blokkjede[rediger | rediger kilde]

Da bitcoin ble lansert kom samtidig begrepet blokkjede (engelsk: blockchain) på banen. Konseptet med en blokkjede er at informasjon spres ut til mange noder som oppdaterer og kontrollerer hverandre hele tiden. Denne teknologien var nødvendig for å kunne oppnå desentralisert kontroll over valutaen.

Utvinning[rediger | rediger kilde]

En sentral egenskap ved en kryptovaluta er at generering av nye digitale mynter skal være forutsigbar. Ved hjelp av datakraft skal nye digitale mynter kunne utvinnes etter et forhåndsbestemt tempo. For å unngå at utvinningen skjer raskere enn det som er definert på forhånd kan vanskelighetsgraden for utvinning justeres.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andy Greenberg (20. april 2011). «Crypto Currency». Forbes.com. Besøkt 8. august 2014. 
  2. ^ Sagona-Stophel, Katherine. «Bitcoin 101 white paper» (PDF). Thomson Reuters. Arkivert fra originalen (PDF) 10. desember 2014.