Krokstripet nepejordloppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Krokstripet nepejordloppe

Vitenskapelig(e)
navn
:
Phyllotreta striolata
(Fabricius, 1803)
Phyllotreta vittata
Crioceris striolata
Haltica sinuata
Crioceris vittata
Norsk(e) navn: Krokstripet nepejordloppe
Hører til: jordlopper ,
bladbiller,
biller
Habitat: urter
Utbredelse: kosmopolittisk
finnes i Norge

Krokstripet nepejordloppe (Phyllotreta striolata) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er utbredt hele verden.[1] Den finnes i hele Norge. Den lever på ulike planter, blant annet på åkersennep (Sinapis arvensis).

Krokstripet nepejordloppe er en liten bille, mellom 1,8-2 mm lang. Dekkvingene er mørke, med et bredt langsgående gult bånd på hver dekkvinge. Båndet er bredest ved skuldrene og ved spissen, det er smalere på midten. Kroppen er litt langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise av planten, larvene lever i jorden, på røttene, mens de voksne (imago) lever på selve planten. Enkelte år kan de bli tallrike og regnes da som skadedyr.

Krokstripet nepejordloppe tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea besøksdato: 14. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]