Kristian Skolmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Skolmen
Født26. mars 1863
Nordre Land
Død16. november 1946 (83 år)
Søsken Thora Skolmen
Beskjeftigelse Folkeskolelærer, tegnelærer, klokker, kunstner, kunstmaler
Nasjonalitet Norge

Kristian Skolmen (født 26. mars 1863 på garden Skolmen i Skolmbygda i Nordre Land, død 16. november 1946 i Hakadal) var en norsk maler og lærer. Han hadde en variert produksjon både med hva han malte på, og motiver. I tillegg til oljemalerier og akvareller malte han dørfelter, kubbestoler, skap, veggfelter og gjenstander.[trenger referanse] Han malte mest i tråd med naturalismen. Et motiv som går mye igjen er skog og fjell.[trenger referanse]

Kristian Skolmen vokste opp i en søskenflokk på åtte barn, som fikk en skolegang ut over det som var vanlig for bondeungdommer.[klargjør] Fire av søsknene ble lærere.[trenger referanse] En av dem var kvinnesakskvinnen Thora Skolmen.

Etter seminaret på Hamar hadde han noen vikariater, før han fikk en post på Østre Toten i 1884. Der traff han sin kone Maren Pålsdatter Fritsvold. De giftet seg i 1888, og flyttet til Kongsberg, der Kristian Skolmen ble boende resten av sitt yrkesaktive liv.

Statens høstutstilling deltok Kristian Skolmen i 1889 med et motiv til vevnad for maleren Gerhard Munthe. Skolmen så ikke på malingen som noe yrke for sin del, det var mer som en attåtnæring. Han kalte det «Noe husflid nærmest å regne for - ikke egentlig kunst.»

I tillegg til å være lærer var han kirkesanger. Han startet kor og musikkforeninger og var også med på å få igang den tekniske aftenskolen på Kongsberg i 1898.

Blant barnebarna hans er Jon Skolmen og Eli Skolmen Ryg.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Årboka Landingen» 2009 - Lands museum. Kari Nordal: "Kristian Skolmen - en aktiv skolemann og kunstner"