Hopp til innhold

Norsk Bergverksmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Bergverksmuseum
Etablert1938
Kart
Norsk Bergverksmuseum
59°39′58″N 9°39′03″Ø
Nettstedhttp://www.norsk-bergverksmuseum.no/

En av utstillingene i Bergverksmuseet
Inngangen til Kongens gruve, Saggrenda, Kongsberg
«Fahrkunst», Kongens gruve, Saggrenda, Kongsberg
Gamle dresiner brukt til persontransport i Christian 7. stoll på siste halvdel av 1800-tallet. En av utstillingene inne i Kongens gruve, Saggrenda, Kongsberg

Norsk Bergverksmuseum er nasjonalmuseum for bergverksdrift. Museet som ligger i Kongsberg sentrum har tilhold i Kongsberg Sølvverks gamle smeltehytte fra 1844. Museet viser gjennom forskjellige utstillinger hele den over 330 år gamle historien til gruvedriften i Kongsberg.

Museets avdelinger

[rediger | rediger kilde]

Til museet hører også andre avdelinger. Både Den Kongelige Mynts museum, Kongsberg industrimuseum (Kongsberg Våpenfabrikks museum), og Kongsberg skimuseum har tilhold i de samme lokaler. I tillegg hører også sølvgruvene i Saggrenda, Sakkerhusene og gruvelandskapet på Knutefjell til. Museet tilbyr også spesielle gruvevandringer og byvandringer.

Den Kongelige Mynts museum

[rediger | rediger kilde]

Den Kongelige Mynt ble grunnlagt av Christian V i 1686 og var en viktig og naturlig del av Kongsberg Sølvverk frem til nedleggelsen i 1958. Virksomheten ble så styrt av Finansdepartementet før den i 1962 ble overført til Norges Bank, skilt ut som eget aksjeselskap i 2001 og solgt til private investorer (Samlerhuset AS og Mint of Finland Ltd) i 2003. Museumssamlingene inngikk ikke i salget. Museet rommer eksemplarer av stort sett alle mynter fra Christian IVs tid og frem til våre dager.

Kongsberg Skimuseum

[rediger | rediger kilde]

En av de store pådriverne av skimuseet på Kongsberg har vært Birger Ruud. Museet viser ski- og skisportshistorie gjennom ulike tider og spesielt Kongsbergs storhetsstid innenfor skiidrett fra midten av 1920-tallet og frem til 1950-tallet.

Kongsberg Våpenfabrikks museum

[rediger | rediger kilde]

Siste tilskudd på museumsfronten i Kongsberg er Kongsberg Våpenfabrikks museum. Museet er forholdsvis lite, men svært rikholdig og med en rekke forseggjorte utstillinger om utviklingen innenfor forsvarsindustrien, helt frem til våre egne dager.

Sakkerhusene

[rediger | rediger kilde]

Sakkerhusene er en samling av bygninger som ble reist for ukependlende gruvearbeidere. Husene brukes i dag stort sett til ulike tilstelninger og kafeteria for sølvgruvene som ligger like ved. Noen rom i noen av bygningene er imidlertid satt i stand slik de var da det fremdeles var drift her.

Sølvgruvene

[rediger | rediger kilde]

Den kanskje viktigste delen av museet er Sølvgruvene (Kongsberg Sølvverk) som ligger i Saggrenda, ca. 8 km vest for Kongsberg. I sommersesongen kan man ta et minitog inn Christian VIIs stoll til Kongens Gruve som var Sølvverkets største. Det er ca. 2 300 meter fra lyset og inn til turistenes endestasjon. Da befinner man seg ca. 340 meter under overflaten. Ett av høydepunktene inne i gruva er demonstrasjon av et gammeldags heissystem, kalt «fahrkunst», som tok de gamle gruvearbeiderne hundrer av meter lenger ned i mørket.

Utenfor gruvene og ved Sakkerhusene får man i sommerhalvåret ta del i andre aktiviteter, og observere gammeldags fyrsetting.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Berg, B. I. (1998). Gruveteknikk ved Kongsberg Sølvverk 1623-1914, STS-rapport nr. 37. Trondheim: NTNU. 
  • Welle-Strand, Erling (1916-2013) (1974). Museums in Norway. Oslo: Royal Ministry of Foreign Affairs. ISBN 8271770039. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]