Hopp til innhold

Kristen kommunisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristent kommunistisk flagg, hvor hammeren i Hammer og sigd er erstattet av et latinsk kors.

Kristen kommunisme er en form for religiøs kommunisme basert på kristendommen. Det er en teologisk og politisk teori basert på at læresetningene til Jesus Kristus oppfordrer kristne til å støtte opp om kommunisme som det ideale sosiale system. Det er ikke noe universell enighet om den eksakte datoen kristen kommunisme ble grunnlagt, men mange kristne kommunister påstår at det finnes beviser i bibelen som viser at de første kristne, inkludert apostlene, etablerte deres egne små kommunistiske samfunn i årene etter Jesus sinn død og oppstandelse. På grunnlag av dette mener mange av talspersonene for kristen kommunisme at de lærte det av Jesus og ble praktisert av apostlene.

Kristen kommunisme kan bli sett på som en radikal form for kristen sosialisme. Kristne kommunister er enige eller ikke enige med flere deler av marxismen. De er generelt ikke enige med de antireligiøse synspunktene til sekulære marxister, men de er enige i mange av de økonomiske og eksistensielle aspektene av marxistisk teori. Blant annet er de enige om at kapitalismen utnytter arbeiderklassen ved å generere overskudd i form av profitt fra deres arbeidskraft og at arbeiderlønningene er et slags verktøy som skaper menneskelig fremmedgjøring som fremmer vilkårlig og urettferdig autoritet. I likhet med marxistene mener de også at kapitalismen oppmuntrer de negative aspektene ved den menneskelige naturen ved å fortrenge verdier som barmhjertighet, godhet, rettferdighet og medmenneskelighet til fordel for grådighet, egoisme og blinde ambisjoner.

Målet deres er å erstatte kapitalisme med sosialisme som etterhvert skulle bli etterfulgt av kommunisme. Kristen kommunismen er uenig med marxistene (spesielt leninistene) om hvordan et sosialistisk eller kommunistisk samfunn skal bli organisert. Den kristne kommunismen ble utviklet uavhengig av marxismen, og de fleste kristne kommunister deler konklusjonen, men ikke de underliggende premissene til marxistisk kommunisme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata