Koreiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stranden i Koreiz

Koreiz (ukrainsk: Кореїз, russisk: Кореиз, krimtatarisk: Koreiz) er en småby ti kilometer sørvest for JaltaKrimhalvøya i Ukraina. Den er et yndet reisemål for turister. Navnet betyr «landsbyer» på gresk. Det nærliggende kurbadet i Miskhor ble innlemmet i Koreiz i 1958.

Koreiz er best kjent for to palasser. Det ene er storfyrst Peter Nikolajevitsj av Russlands palass, kjent som Dulber (dülber er krimtatarisk for «vakkert»), og er en asymmetrisk arkitektonisk ekstravagans med krenellerte yttervegger, sølvkupler og mer enn 100 værelser, inspirert av mamelukkenes arkitektur i 1400-tallets Kairo. Dette palasset ble bygd mellom 1895 og 1897.

Jusupovpalasset ble bygd for prins Felix Jusupov i 1909 av den arkitekt som stod bak det nye keiserlige Livadiapalasset nærmere Jalta. Palasset er i maurisk stil, og er omgitt av en romantisk park med eksotiske planter. Det har en vinkjeller anlagt av prins Lev Galitzine på 1900-tallet.

Etter den russiske revolusjon i 1917 ble palasset nasjonalisert, og var Josef Stalins favorittdatsja på Krim, der han bodde blant annet under Jaltakonferansen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]