Feliks Jusupov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Felix Jusupov)
Hopp til: navigasjon, søk
Feliks Jusupov
Felix Yusupov.jpg
Født11. mars 1887 (juliansk)
St. Petersburg
Død27. september 1967 (80 år)
Paris
GravlagtSainte-Geneviève-des-Bois-kirkegården
Ektefelle Irina Romanova
Mor Zinaida Jusupova
Barn Irina Yusupova
Utdannet ved University College, University of Oxford, Pasjekorpset
Beskjeftigelse Offiser, mesén, gründer
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet

Feliks Jusupov med sin hustru Irina Alexandrovna.

Feliks Jusupov (russisk: Фéликс Фéликсович Юсýпов; født 23. mars 1887 i Sankt Petersburg, død 27. september 1967 i Paris) var en russisk prins og celebritet. Jusupov var den andrefødte sønnen sønnen till den formuende russiske prinsessen Zinaida Jusupova og hennes mann greve Elston-Sumarokoff, en familie med flere palass i Sankt Petersburg og Moskva.

Han var kjent i sin ungdom som «en av de vakreste mennene i Russland» og levde et utsvevende liv med forbindelser både til menn og kvinner.

I 1914 giftet han seg i Sankt Petersburg overraskende med prinsesse Irina av Russland, datter til storfyrste Aleksander Mikhailovitsj av Russland og hans make Xenia Alexandrovna av Russland, datter til tsar Alexander III .

Feliks Jusopov er kjent for sin innblanding i mordet på Rasputin i 1916, sammen med storfyrste Dimitrij Pavlovitsj. Mordet skjedde trolig i familien Jusopovs palass ved Moika-kanalen i Sankt Petersburg.

Han ble forvist på grunn av mordet til sør i Russland, men ble satt fri av den provisoriske regjering i 1917. Ved den russiske revolusjonen lykkes det Feliks og Irina å unnslippe via Krim til England. De levde etter dette et kosmopolitiskt liv i blant annet Frankrike og USA.

Jusupov har skildret sitt liv i en selvbiografi.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Fürst Felix Jussupoff: Rasputins Ende. Erinnerungen. Mit einem Vorwort von Klabund. Pantheon, Berlin 1928.
  • Fürst Felix Jussupoff: Rasputins Ende. Erinnerungen. Mit einer Studie von Boris Groys. Matthes & Seitz, München 1985, ISBN 3-88221-507-0 (Liebhaber-Bibliothek 7), (Nachdruck der Ausgabe Berlin, 1928).
  • Lost Splendor Fullstendig utgave av Jusupovs selvbiografi

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Edward Radsinski: Die Geheimakte Rasputin. Neue Erkenntnisse über den Dämon am Zarenhof. Knaus, München 2000, ISBN 3-8135-0173-6.
  • Asta Scheib: Frost und Sonne, Hoffmann und Campe, 2007, ISBN 978-3-455-40078-6