Kongsfjorden fuglereservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongsfjorden fuglereservat
KommuneSvalbard
Verneformramsarområde, naturreservat
Areal7,1
Opprettet1973
Kart
Kongsfjorden fuglereservat
78°56′N 12°18′Ø
Kart over verneområdene på Svalbard, hvor fuglereservatet er oransje sirkel nr 11.

Kongsfjorden fuglereservat er et naturreservat på en gruppe øyer i indre del av KongsfjordenVest-Spitsbergen, like ved Ny-ÅlesundSvalbard. Naturreservatet har siden 1985 status som ramsarområde, på grunn av sin betydning for trekkfugler. Like innenfor på fastlandet i øst ligger Ossian Sars naturreservat.

Reservatet ble opprettet ved kongelig resolusjon 1. juni 1973, for å sikre et viktig hekke- og oppholdsområde for fugl, spesielt ærfugl og gjess. Fredningen var en del av en større vernepakke for Svalbard, som omfattet tre nasjonalparker (Sør-Spitsbergen nasjonalpark, Forlandet nasjonalpark og Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark), to ordinære naturreservat (Nordaust-Svalbard naturreservat, Søraust-Svalbard naturreservat) og 15 fuglereservater langs vestkysten av Spitsbergen.

Reservatet omfatter Mietholmen, Prins Heinrichøya, Lovénøyane og Eskjeret. Det er rik gressvegetasjon på øyene, noe som gir grunnlag for en betydelig hekkebestand av hvitkinngås og i noe mindre grad av ærfugl.

Man skal holde lang avstand fra fuglereservatene i hekketiden for å unngå at fugleforeldre blir skremt bort og rovfugl eller fjellrev tar eggene. Fuglene kan forstyrres selv på flere hundre meters hold.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verneområdene på Svalbard, brosjyre fra Direktoratet for naturforvaltning, side 11. ISBN 978-82-7072-779-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]