Isøyane fuglereservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isøyane fuglereservat
Isøyane øverst i bildet, like utenfor kysten av Torellbreen og Torellmorenen. Foto: Erlend Bjørtvedt
KommuneSvalbard
Verneformramsarområde, naturreservat
Areal2,3
Opprettet1973
Kart
Isøyane fuglereservat
77°08′53″N 14°47′24″Ø
Kart over verneområdene på Svalbard, hvor fuglereservatet er oransje sirkel nr 3.

Isøyane fuglereservat er et naturreservat som utgjør Isøyane på sørvestkysten av Spitsbergen, like nord for Hornsund, på Svalbard. Naturreservatet ligger innenfor Sør-Spitsbergen nasjonalpark, og har siden 1985 status som ramsarområde, på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Reservatet ble opprettet ved kongelig resolusjon 1. juni 1973, for å sikre et viktig hekke- og oppholdsområde for fugl, spesielt ærfugl og gjess. Fredningen var en del av en større vernepakke for Svalbard, som omfattet tre nasjonalparker (Sør-Spitsbergen nasjonalpark, Forlandet nasjonalpark og Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark), to ordinære naturreservat (Nordaust-Svalbard naturreservat, Søraust-Svalbard naturreservat) og 15 fuglereservater langs vestkysten av Spitsbergen.

Isøyane består av to øyer og en rekke mindre holmer og skjær. På den største øya er det rik gressvegetasjon og flere små ferskvannsdammer. Isøyane er et viktig hekkeområde for hvitkinngås og ærfugl.

Man skal holde lang avstand fra fuglereservatene i hekketiden for å unngå at fugleforeldre blir skremt bort og rovfugl eller fjellrev tar eggene. Fuglene kan forstyrres selv på flere hundre meters hold.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verneområdene på Svalbard, brosjyre fra Direktoratet for naturforvaltning, side 11. ISBN 978-82-7072-779-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]