«Ra II»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ra II»
19-08-28-Ra2-im-Kon-Tiki-Museum-Oslo-RalfR.jpg
Generell info
Skipstypesivbåt
Statusutstilt på Kon-Tiki Museet
Tekniske data[a]
Skrogmaterialepapyrus
Lengde12 m

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
«Ra II» på Kon Tiki-museet. Båten har fått nytt sivskrog, alt annet er originalt.

«Ra II» er et fartøy av papyrus som Thor Heyerdahl og hans mannskap brukte til en vellykket reise fra Marokko til Barbados. Ferden fant sted bare ett år etter at den samme ferden var forsøkt med «Ra», en seilas som mislyktes på grunn av en kombinasjon av feilkonstruksjon og dårlig vær.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Heyerdahl jobbet ut fra en diffusjonistisk tanke om at kulturer og ideer ikke hadde utviklet seg uavhengig av hverandre på ulike kontinenter, men at det hadde vært kontakt mellom dem for lenge siden.[1] Han mente allerede under ekspedisjonene til Påskeøya i 1955-56 å ha funnet helleristninger av båter med mast og seil.[2] Oppmuntret av flyteegenskapene til papyrusen som hadde vært benyttet på «Ra», som var betvilt av datidens forskere,[2] bestemte Heyerdahl seg for å prøve på nytt. Et sekundært mål for ekspedisjonen var å dokumentere forurensningen av havet ved systematiske vannprøver. Observasjonene han gjorde resulterte etter hvert til et forbud mot å tømme spillolje fra tankskip.[2][3]

Byggingen[rediger | rediger kilde]

«Ra» hadde blitt bygget av båtbyggere fra Tsjadsjøen, men Heyerdahl fant at erfaringene deres ikke var egnet for båter som skulle seile på det åpne hav.[4] Da «Ra II» skulle bygges fikk han hjelp av aymarske båtbyggere fra Titicacasjøen i Bolivia. Deres båtbyggertradisjoner lignet mer på teknikkene fra middelhavslandene i oldtiden enn de som hadde overlevd i Afrikas indre.[5]

«Ra II» ble noe mindre enn forgjengeren og målte 12 meter fra baug til akter,[3] mot «Ra»s 18 meter. Det ble også gjort endringer i plasseringene av repene som sikret roret, slik at det ved et eventuelt uvær skulle være repene som røk og ikke roret.

Seilasen[rediger | rediger kilde]

Heyerdahl og hans mannskap la 17. mai 1970 nok en gang ut fra Safi i Marokko. Den nye sivbåten viste seg langt bedre egnet til å seile på åpent hav, og 12. juli var ekspedisjonen vel fremme i Bridgetown på Barbados etter å ha tilbakelagt 6100 km på 57 dager. Heyerdahl mente dermed at det var bevist at det kan ha vært kontakt mellom kontinentene lenge før Columbus krysset Atlanterhavet i 1492. Samtidig beviste Heyerdahl med seilasen at det var mulig å nå Amerika fra den Gamle Verden ca. 2500 år før Leiv Eriksson.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Besetningen på «Ra II» bestod, med to unntak, av de samme mennene som hadde bemannet «Ra». Abdullah Djibrine fra Tsjad hadde trukket seg og ble erstattet av en marokkaner og en japaner. Tanken bak sammensetningen var den samme, Heyerdahl ville vise at mennesker med svært ulik bakgrunn kunne samarbeide på tvers av geografiske og kulturelle grenser. Foruten Heyerdahl bestod mannskapet av:

 • Jurij Senkevitj, Sovjetunionen (skipslege)
 • Norman Baker, USA (navigatør)
 • Santiago Genovés, Mexico (materialforvalter)
 • Georges Sourial, Egypt (undervannsekspert)
 • Carlo Mauri, Italia (filmfotograf).
 • Kei Ohara, Japan
 • Madani Ait Ouhanni, Marokko

Til Norge[rediger | rediger kilde]

Etter endt tur var «Ra II» i så god stand at avgjørelsen om å frakte skipet til Norge raskt ble tatt. Sivbåten ble heist ombord i den greske lastebåten «Achilles» og fraktet via USA til Sjøflyhavna i Bærum.[6] På grunn av alt vannet papyrusen hadde absorbert var det ikke mulig å flytte båten umiddelbart, det skulle gå tre år før «Ra II» fant sin plass i Kon-Tiki Museet der den står i dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Velkommen til Kon-Tiki Museet». Kon-Tiki Museet. Arkivert fra originalen 27. september 2014. Besøkt 5. januar 2014.  Video der Thor Heyerdahl jr. forteller om Kon-Tiki Museet og farens ekspedisjoner.
 2. ^ a b c «Ra-ekspedisjonene». Kon-Tiki Museet. Arkivert fra originalen 3. desember 2013. Besøkt 5. januar 2014. 
 3. ^ a b Even Kjølleberg (8. juli 2010). «I sivbåt over Atlanterhavet». NRK. Besøkt 5. januar 2014. 
 4. ^ «An Interview with Famed Explorer Thor Heyerdahl» (engelsk). lds.org. april 1972. Besøkt 4. januar 2014. 
 5. ^ Espen Wæhle. «Ra-ekspedisjonene». Store norske leksikon. Arkivert fra originalen 3. desember 2013. Besøkt 30. november 2013. 
 6. ^ Stig Solheim (15. september 2012). «Ra II – sivbåtens siste seilas». Budstikka. Arkivert fra originalen 1. november 2012. Besøkt 5. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]