Hvalhai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvalhai
Hvalhai, Rhincodon typus
Hvalhai, Rhincodon typus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhincodon typus
Smith, 1828
Norsk(e) navn: hvalhai
Hører til: Orectolobiformes,
haier og skater,
bruskfisker
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: havet
Utbredelse: tropiske og subtropiske havområder
Utbredelseskart for hvalhai

Hvalhai (Rhincodon typus) er verdens største fisk. Den kan bli mer enn 15 m lang og veie over 20 tonn. Den er en sjelden fisk, utbredt langs kysten av de varmere strøk i Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav. Hvalhaiens hud kan bli opptil 10 cm tykk og er dermed den tykkeste huden av alle dyr.

Hvalhaien er filtereter og lever av å filtrere plankton og småfisk som den siler gjennom hornstrålergjellebuene.[2] Hvalhaien føder levende unger, og de er kun rundt 50 cm når de blir født.

Hvalhaien er ufarlig for mennesker og egner seg ikke til å spise. Dessuten er hvalhaien vernet i de fleste land.

Arten ble identifisert og beskrevet i 1828; i 1984 ble familien Rhincodontidae beskrevet.

Kunnskapen om hvalhaien er forholdsvis begrenset.

Det største pålitelig målte eksemplaret ble målt til 12,57 meter. Men det finnes hvalhaier på opptil 18-20 meter. Hvalhaien antas å kunne bli opp til 100 år gammel.[3]

Ved særlige tider samles hvalhaier på visse steder, som for eksempel Ningaloorevet utenfor det vestre Australia, Utila i Honduras, Holbox i Mexico, Pemba og Zanzibar i Tanzania, ved Donsol og OslobFilippinene, og ved kystene utenfor Djibouti, og ved Similian Islands i Thailand. Det er blitt svært populært for turister å snorkle med hvalhaien, og det tilbys arrangerte turer på de aktuelle stedene når det er sesong for det.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.