Hopp til innhold

Knutsholstinden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knutsholstinden
Knutsholstinden i juli 2005
Andre navnStore Knutsholstinden
Høyde 2 341[1] moh.
Primærfaktor 969 m[a]
Sekundærfaktor 12 km[b]
LandNorge
FylkeInnlandet
Kommune(r)Vågå
OmrådeJotunheimen
FjellrekkeJotunheimen
Førstebestigning13. juli 1875 (Johannes Heftye, Knut Lykken, Gullik Gulliksen Lid)
Kartblad1617 IV «Gjende»
Posisjonskart
Knutsholstinden ligger i Innlandet
Knutsholstinden
Knutsholstinden
Knutsholstinden (Innlandet)
Kart
Knutsholstinden
61°25′28″N 8°33′44″Ø
UTM-koord.32V 476634 6810129

Knutsholstinden, også kalt Store Knutsholstinden, er et fjell i Vågå kommune i Innlandet. Det har en høyde på 2 341 meter over havet og er det høyeste fjellet sørøst i Jotunheimen. Det ligger på en høy rygg mellom Knutsholet mot øst og Svartdalen mot vest.[1] Mot Knutsholet er tinden alpin, med store hengebreer.

Bestigning[rediger | rediger kilde]

På midten av 1800-tallet ble Knutsholstinden ansett for å være ubestigelig, og dessuten trodde enkelte den var Norges høyeste fjell. Johannes Heftyes førstebestigning i 1875 ble ansett som en stor bragd, og ble i sin samtid sammenlignet med Slingsbys bestigning av Storen. Mellom Slingsby og Heftye oppsto det et følelsesladd offentlig ordskifte med nasjonalistiske undertoner. Som en følge av dette, og for å bevise at Storen var et enkelt fjell å bestige, fant Heftye ruten på Storen som senere har blitt normalveien, Heftyes rute.[2] Men Slingsby fant med hjelp av en kvinne fra trakten, Marie Sønstenes, en lettere vei til Knutsholstinden, og Slingsby, Sønstenes og en mann til besteg toppen sammen i 1880, noe Heftye ikke likte.[3]

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Letteste adkomstvei: Det skal være vardet fra det nordligste tjernet i Svartdalen. Herfra går ruten rett opp fjellsiden til toppen. Vardingen kan være vanskelig å finne da den er delvis forfalt. Det skal imidlertid være greit å finne veien opp uten denne vardingen. Litt erfaring med fjellvandring kan være klokt å ha for å nå denne toppen.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Knutholstindens referansesadel ligger øverst i Vesleådalen på vannskillet mellom Gjende og Bygdin. På vannskillet ligger et tjern med høyden 1372 moh.
  2. ^ Avstand til Surtningssue.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 25. desember 2015. 
  2. ^ Ben Johnsen: Jotunheimens stortopper, NTK 1991, s. 157-161.
  3. ^ Turartikkel

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]