Knowing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knowing
Generell informasjon
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde121 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAlex Proyas
ProdusentSteve Tisch
ManusforfatterRyne Douglas Pearson
MusikkMarco Beltrami
Foran kamera
MedvirkendeNicolas Cage
Chandler Canterbury
Rose Byrne
Lara Robinson
Annen informasjon
Budsjett$50 million
Prod.selskapSummit Entertainment
Premiere20. mars 2009
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Knowing er en amerikansk science fiction-film fra 2009 regissert av Alex Proyas, med Nicolas Cage i hovedrollen. Filmen ble sluppet på kino den 20. mars 2009 i USA. DVD og Blu-ray ble lansert 7. juli 2009.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1959, hører Lucinda Embry (Lara Robinson) hviskende stemmer når hun stirrer på solen. Klassen hennes på barneskolen blir valgt til å bidra til en tidskapsel, og hvert barn skal tegne hvordan de tror fremtiden kommer til å se ut. Lucinda skriver ett ark full av tilsynelatende tilfeldige tall og legger den i tidskapselen, som skal åpnes nøyaktig 50 år senere. En lærer sier at elevene må forte seg med å bli ferdig med tegningene sine, men Lucinda fortsetter å skrive flere tall helt til læreren tar fra henne arket selv om hun ikke er helt ferdig. Lucinda forsvinner når tidskapselen er plassert, og blir funnet av en lærer, Mrs. Taylor (Danielle Carter), i et skap hvor hun har skrapt neglene sine til blods i et forsøk på å skrive inn flere tall inn på innsiden av skapdøren med neglene.

50 år senere, i 2009, er Caleb Koestler (Chandler Canterbury) elev ved den samme barneskole. Når tidskapselen blir åpnet får barna utdelt en tegning hver, og Caleb får arket med tall som er skrevet av Lucinda. Faren hans, Jonathan (Nicolas Cage), en professor i astrofysikk ved Massachusetts Institute of Technology, oppdager at tallene har en bestemt sekvens med henvisning til dato og antall dødsfall til alle dødelige ulykker i løpet av de siste 50 årene, inkludert 91101-2996 (dato og antall døde i terror-angrepet 11. september 2001). De tre siste sekvensene med tall er datert i umiddelbar fremtid. Noen få dager senere, kjører en bil med to fremmede menn forbi huset deres. De gir Caleb en liten stein. Caleb drømmer om en av de ukjente mennene som peker ut av vinduet, og viser at hele verden står i brann, med brennende dyr som løper ut fra en skog.

Jonathan finner Lucindas datter Diana (Rose Byrne) og barnebarnet Abby. Etter å ha sett en av tall-sekvensene på arket resultere i en katastrofe, prøver Diana å hjelpe Jonathan. Hun sier at moren hennes pleide å høre stemmer, og at den siste datoen på arket, 19. oktober, var dagen Lucinda alltid sa at Diana kom til å dø. Det siste tallet på arket ser ut til å være "33", men de oppdager at det egentlig står "EE" skrevet baklengs. De oppdager at EE betyr "alle andre" (Everyone Else), som representerer masseutryddelse, en hendelse som ingen vil unnslippe. Dagen etter får Jonathan plutselig en åpenbaring og skynder seg til MIT-observatoriet, hvor han oppdager at en massiv solstorm som snart vil gjøre hele jordkloden ubeboelig. Diana ønsker å gjemme seg i noen dype grotter. Jonathan går motvillig med på dette, og fortsetter å undersøke Lucindas ark med tall. Frustrert av Jonathans forsinkelser, bestemmer Diana seg for å ta med så mange mennesker hun klarer til hulene uten ham.

Samtidig som Diana stopper for å fylle drivstoff, blir en melding kringkastet på radio og TV for å varsle verden om den kommende solstormen. Jonathan ringer Diana og forteller at hulene ikke trygge fordi solstormen vil trenge over en kilometer inn i jordskorpen og drepe alle levende vesen, bakterier også. Mens Diana står i telefonen, tar de fremmede mennene barna i bilen hennes. Diana løper etter dem, men blir truffet av en lastebil. Jonathan skynder seg til dem, kommer frem like før Diana dør nøyaktig ved midnatt 19. oktober og han finner en svart stein i Dianas hånd. Jonathan finner barna og de fremmede mennen som venter i et tørt elveleie dekket med svarte steiner. Et romskip kommer ned fra himmelen.

Jonathan blir nektet innreise, men sønnen hans får reise sammen med de fremmede, som blir avslørt å være utenomjordiske vesener. Romskipet reiser sammen med barna og noen kaniner, samtidig som mange lignende romskip forlater Jorden fra forskjellige steder i verden. Neste morgen er himmelen i brann på grunn av solstormen. Jonathan kjører gjennom kaoset i Bostons gater mens han hører på klassisk musikk. Han besøker faren sin, og de omfavner hverandre i det solstormen brenner bort atmosfæren. En stor vegg av ild brenner bort hele jordoverflaten, og ødelegger alt liv på planeten. Caleb, Abby og flere andre barn havner på en annen planet som ligner på jorden. I den siste scenen blir de sett løpende gjennom høyt gress mot et gigantisk hvitt tre som ligner på Livets tre.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]