Hamstring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hamstring (avledet og lånt fra tysk «Hamstern» under første verdenskrig) er innsamling og lagring av mat eller andre varer for å kunne dekke behovet for disse i en fremtidig periode med mangel. Mange dyr samler forråd av mat for vinteren, for eksempel gnagere som ekorn og rotter. Hamsterens vane med å samle frø og annen mat i sine kinnposer har gitt dette dyret sitt navn. Det moderne mennesket har ikke lenger behov for å hamstre for vinteren, men hamstrer gjerne i forkant av mulige naturkatastrofer, prisøkninger eller i generelt ustabile tider. Hamstring basert på urealistiske forventninger om fremtiden kan gå over i en lidelse.

Hamstring som lidelse[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Samlemani

Noen former for hamstring hos mennesker kan gå over til å bli en lidelse, og kalles da gjerne samlemani. Samlemani er definert som det å ta vare på og ikke greie å kvitte seg med verdiløse ting, selv om de for andre ikke har noen verdi.[1] Samlemani har tidligere blitt sett på som en undertype av tvangslidelser, men senere forskning tyder på at hamstring kan representere et relatert men distinkt syndrom.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Espen Torgersen, Anders Engen Sanden (12. februar 2012). «– Jeg skjønner at folk kan oppleve samlingen som en smule sær». NRK. Besøkt 28. november 2012. 
  2. ^ Gilliam, C. M.; Tolin (2010). "Compulsive Hoarding". Bulletin of Menninger Clinic. 74 (2): 93–121.