Diskusjon:Klin kokos

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Overført fra diskusjon på «Orakelet»:

Selfølgelig beskylder jeg ingen Wikipedianer for å være Klin kokos. Men er det noen som kan fortellet om opphavet til dette uttrykket? Jeg har en gang fått høre en plausibel forklaring, men vil ikke røpe denne før jeg eventuelt får kommentarer og opplysninger fra andre som kanskje har en annen versjon, eller som kan bekrefte min. Noe må det komme av. Den kan ikke være tatt rett ut av luften,

  • En time inn i det nye år: Godt nytt år til alle F.bendik 1. jan 2007 kl. 00:53 (CET)
NRK Hordaland mener klin kommer fra tysk og er avledet av ordet klinikk, som igjen er avledet av det greske ordet for «seng», kline. Dagbladet og en anonym blogger mener derimot at det kommer av det engelske clean cocos.Mollerup 2. jan 2007 kl. 10:53 (CET)
Det er «klin» som kommer av «klinikk». Linken over fra NRK Hordaland sier det samme som : [1], nemlig under "Evemtyr" : klin kokos skal ha oppstått i byrjinga av den første verdskrigen, da O.Mustad & Søn importerte store parti 'clean cocos' (rein kokos) til bruk i margarinen dei produsera. På grunn av krigen kjøpte de inn utrulege mengder som dei lagra på hamna i Oslo, og firmaet hadde eigentleg teke ein stor sjanse her. Det blir sagt at å vere direktøren sjølv, Wilhelm Musta, som var opphavsmannen til at dristigheita blei kalla 'klin kokos'. --Friman 2. jan 2007 kl. 11:25 (CET)
Det som Friman viser til er den samme historien jeg hørte som 10-åring i 1936. Mustads margarinfabrikk lå på Lysaker, der hvor CC Vest ligger i dag. Det han importerte var kokosmasse, kopra, eller med andre ord ren kokos F.bendik 2. jan 2007 kl. 12:16 (CET)
Da er jo grunnlaget lagt for en god artikkel her på wikipedia? --Friman 2. jan 2007 kl. 12:45 (CET)


Jeg har mang en gang spurt enkelte, eller fortalt historien, og er da alltid blitt møtt med undring eller forbauselse, men flere har sagt at de synes det høres ut som en rimelig forklaring. Utrolig er det hvor mye man kan finne på Google. Lager du historien? Jeg er ikke i form for tiden F.bendik 2. jan 2007 kl. 13:03 (CET)
OK - Du er sikker på at det var kokosmasse, og ikke kokosolje (slik det står her: [2] )? --Friman 2. jan 2007 kl. 14:52 (CET)
Det skal finnes et skrift kalt Mustads margarin gjennom 100 år utgitt i 1990 og skrevet av Olav Wicken. Samme forfatter har også skrevet Mustad gjennom 150 år som kom ut i 1982. Der bør det være håp om at det står om saken. --Jorunn 2. jan 2007 kl. 15:36 (CET)
Har sendt en e-mail til Olav Wicken i dag, med spørsmål om han vet noe mere om dette. --Friman 9. jan 2007 kl. 22:21 (CET)
OBS OBS Det skal finnes en god del om Mustads etablering på Lilleaker i Ullern Historielags[3] to siste årbøker. Håper du får fatt på disse. Har kikket litt i den første og der var det en del interessant om Mustads etablering i andre europeiske land. Han etablerte fabrikker ute, ikke som i dag for å tjene penger på billig arbeidskraft, men for å holde prisene på hesteskosøm lave, De norskproduserte ble for dyre. både med transportkostnader og vernetoll i bl. Frankrike. F.bendik 9. jan 2007 kl. 23:44 (CET)
Jeg har aldri hørt annet enn at det skal ha vært korpa (ikke kokosolje) som hauget seg opp på havnen på Lysaker, og at folk reagerte også på lukten. Ser at også Per Egil Hegge skriver kokosolje [4], men selv «Hornet på veggen» i Aftenposten kan ha tatt feil!! F.bendik 2. jan 2007 kl. 19:46 (CET)


Appropos siste setning: 'En annen etymologisk forklaring sier at uttrykket kokos oppstod etter en sammenblanding med «ko-ko» som også kan bety dum. Dette vet jeg ikke. Det blir som med høna og egget, men jeg har en fornemmelse av at det har vært en slags språklig «utvikling» med at Klin kokos etterhvert, spesielt blant barn blitt til Ko-ko- «Er du helt ko-ko, eller?» F.bendik 2. jan 2007 kl. 22:34 (CET)
Det var ikke meg som la inn denne setningen, og jeg mener heller ikke at det har noe med klin kokos å gjøre. Snarere kanskje med betegnelse gjøk om en person. --Friman 3. jan 2007 kl. 13:22 (CET)
Jeg var klar over det. - så historikken. Ellers synes jeg artikkelen er blitt meget bra, takk for det. Kanskje ikke Diplom Is hører hjemme her heller . Sikkert mye annen snop som har lignende navn;. Artig å se hva et spørsmål på Orakelet kan føre til !! F.bendik 3. jan 2007 kl. 14:37 (CET)
Ja, ikke sant? .. Og det førte også til at jeg måtte lage 2 nye artikler; en om kokosnøtt, og en om kokospalme... Lenkeloven er stadig virksom... --Friman 3. jan 2007 kl. 22:05 (CET)
Det er allerede observert!!. Og jeg tror du kan arrestere Per Egil Hegges utsagn om kokosolje. Datidens skipning var nok utelukkende kopra (i sekker?). Eventuell olje måtte i tilfelle ha vært innom et industriland. og skipet hit i fat. Det som folk den gang la merke til var haugene med kopra (i sekker) og lukten. Men det viktigste var at vi har fått inn dette uttrykket som brukes av alle og enhver, uten egentlig å kjenne opphavet F.bendik 3. jan 2007 kl. 22:21 (CET)
Særlig morsomt er det også at artikkelen åpenbart har inspirert Bruker:Mollerup til å lage 2 nye artikler; henholdsvis om O. Mustad & sønn og Wilhelm Mustad. --Friman 7. jan 2007 kl. 06:09 (CET)
Lenken fortsetter: Og langt vekk fra den opprinnelige artikkel: Nå Hesteskosøm F.bendik 7. jan 2007 kl. 18:56 (CET)
Også volontør (yrket til Wilhelm Mustad i 1900) --Mollerup 8. jan 2007 kl. 16:26 (CET)
That's Wikipedia :-)) --Friman 10. jan 2007 kl. 01:52 (CET)
Men det er muligheter for mye mer Et av O. Mustad & Søn s viktigste produkter både innenlands og til eksport fiskekroker som Mustad I startet med 1877 mangler forsatt artikkel Noe for en kombinert wikisporstfisker??

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Klin kokos. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 21:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Klin kokos. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. feb. 2021 kl. 22:40 (CET)[svar]