Agra (konsern)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Agra AS er et norsk, merkevarebasert næringsmiddelkonsern med selskaper i Norge, Sverige og Danmark, i tillegg til fabrikkdrift i Polen. Totalt har konsernet 11 fabrikker fordelt blant de fire landene. Hovedkontoret ligger på Sofienberg i Oslo.

I 2016 hadde Agra en konsernomsetning på 3554 millioner norske kroner, hvorav 42,5 prosent ble omsatt utenfor Norges grenser.[trenger referanse]

Agra-konsernets hovedstrategi er lønnsom vekst gjennom bygging av sterke merkevarer og konsepter innen dagligvare- og serveringsmarkedet i Skandinavia.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1885 startet odelsgutten K.K. Heje fra Flå i Hallingdal «A/S Agra Margarinfabrik» på Grünerløkka. (K.K Heje sto forøvrig også for utgivelsen av «K.K. Hejes lomme-almanakk» som var beregnet for gårdbrukere.)

I 1919 lanserte fabrikken merkenavnet «Melange margarin». Margarinen ble lansert som en sunnere erstatning for smør, og ble en stor salgssuksess. Selveste Roald Amundsen hadde med seg Melange i sekken på ekspedisjon, og uttalte i etterkant at «Melange ble anvendt paa hele den siste færd, og den beste anbefaling jeg kan gi Deres produkt er, at samtlige medlemmer trodde de spiste meierismør.»

Agra hadde senere en sentral rolle da «A/S Margarincentralen» ble etablert i 1936. I kjølvannet av andre verdenskrigs ødeleggelser vokste det frem et kjøpesterkt marked, der nordmenn hadde nye ønsker og behov i matveien. Margarincentralen startet derfor med produksjon av nye matvarer under merkenavnet Mills. Produktene fra Mills-merkevaren står i dag for den største andelen av Agras omsetning. Etter en fusjon i 1970 skiftet Margarincentralen navn til «Forenede Margarinfabrikker» (Forma) som i tur kjøpte opp «A/S Delikat Fabrikker» i Drammen. På dette tidspunktet eide Agra bare 19 % av Forma. I årene som fulgte kjøpte imidlertid Agra ut de øvrige aksjonærene. Det siste kjøpet var overtakelsen av «Mustad industrier»s eierandel i 1995, og etter at full kontroll var samlet hos Agra, ble avdelingene for salg, markedsføring og salg slått sammen til bedriften Mills AS. Dette selskapet ble senere fusjonert med Delikat. Samme året ble også «Foodmark Sweden AB» kjøpt opp, noe som ytterligere styrket konsernets posisjon som ledende på det skandinaviske matmarkedet.

I de senere årene har Agra-familien blitt utvidet med ytterligere oppkjøp: i 2010 kjøpte Foodmark de svenske Fjällbrynt-produktene, og i 2015 ble Lohmanders AB kjøpt. I Danmark kjøpte Agra opp produsenten Graasten Salater AS i 2003. I 2008 ble Stryhns AS kjøpt og fusjonert med Graasten Salater AS. I 2015 kjøpte Stryhns AS Hafnia AS og Royal AS, og i 2016 ble Jensens Køkken kjøpt.

Selskapsstruktur og merkevarer[rediger | rediger kilde]

Agra-konsernet har følgende datterselskaper:

  • Mills AS, som forvalter merkvarene Mills, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego', Melange og Olivero.
  • FoodMark Nordic, som eier selskapene
    • FoodMark AB, som forvalter merkevarene Rydbergs, Fjällbrynt, Lohmanders og DelikatesseFabriken.
    • Stryhns AS, som forvalter merkevarene Stryhns, Langelænder, Royal, Slagtemester Andersen og Jensens Køkken.

Eierforhold[rediger | rediger kilde]

Agra AS eier 100 prosent av Agra Foods AS. Agra AS og Agra Foods AS eier henholdsvis 43, 1 prosent og 56, 9 prosent av Mills AS og A/S Forma. A/S Forma 100 prosent av FoodMark Nordic AS, som igjen eier 100 prosent av Foodmark AB og Stryhns AS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]