Klaus (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klaus
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
Lengde1 t. 38 min.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Klaus – Postbudet og leketøymakeren er en spansk 2D-animert jule-dramakomedie fra 2019, skrevet og regissert av Sergio Pablos, produsert av selskapet Sergio Pablos Animation Studios og distribuert av Netflix. Jason Schwartzman, J. K. Simmons, Rashida Jones, Will Sasso, Neda Margrethe Labba, Sergio Pablos, Norm Macdonald og Joan Cusack gir stemmer til karakterene i filmen.[1] Klaus forteller en alternativ historie om opphavet til julenissen, uavhengig av Sankt Nikolaus og i en fiktiv setting fra 1900-tallet. Filmen handler om en postmann strandet i en øybygd langt mot nord som blir kjent med en enslig lekemaker, Klaus.

Klaus ble utgitt 8. november 2019 og fikk positiv mottakelse for animasjonen, historien og stemmeskuespillet. Filmen vant sju priser under Annie Award-utdelingen i 2020, og ble nominert til en Oscar-pris for beste animerte langfilm for 2019.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jesper Johansson er den late, bortskjemte sønnen til en Royal Postmaster General, og forsøker å bli sparket ut av postmann-utdannelsen. Men faren hans sender ham til den fjerne byen Smeerensburg. Dersom Jesper mislykkes å sende ut 6 000 brev i løpet av ett år, kommer han til å bli avskåret fra familiens formue. Vel fremme i den dystre, snødekte byen Smeerensburg møter Jesper en fergemann Mogens og fiskehandler Alva, som forklarer at Smeerensburg er hjemmet til klanene Ellingboe og Krum som hele tiden slåss mot hverandre.

Desperat etter å sende brev forsøker Jesper å sende en tegning til en ung Krum-gutt. Senere besøker han en mann, Klaus, som bor i skoen og oppdager at huset hans er fylt med håndlagde leketøy. Men Jesper legger igjen tegningen når han reiser fra hjemmet hans. Klaus tvinger Jesper til å ta ham med til guttens hus, og i hemmelighet levere en av lekene sine. Ord sprer seg snart til andre barn, som håper å motta leker ved å sende brev til Klaus. Jesper, som er ivrig etter å samle brev, overbeviser Klaus om å la ham levere flere leker.

Myten om Klaus vokser blant byens barn når Jesper leverer leker gjennom skorstein om natten, og flere og flere barn skriver brev til Klaus. Jesper sender barn som ikke kan skrive, for å bli undervist av Alva. Klaus og Jesper temmer flere reinsdyr for å trekke en vogn med leker. Jesper legger igjen kull hos en ung mobber, og gutten konfronterer Jesper, som erklærer at Klaus bare gir leker til snille barn. Dette får barna til å utføre vennlige handlinger over hele byen, og inspirere folket til å avslutte deres gamle tvister. De eldste blant klanene, Tammy Krum og Aksel Ellingboe, er uvillige til å avslutte deres feide.

De ønsker å sabotere Jesper og Klaus, noe som resulterer i at vognen deres mister hjulene og flyr over byen. Dette får barna til å tro at Klaus har "en flygende slede trukket av magiske reinsdyr" men Jespers frist nærmer seg, og Klaus begynner å gå tom for leker. Jesper prøver å overtale ham til å lage flere leker til jul. Alva viser Jesper hvordan byen har blomstret etter at han kom dit, og får ham til å vurdere å bosette seg fast i Smeerensburg. Lederne fra Krum og Ellingboe inngår en midlertidig våpenhvile og oppdager Jespers frist. De legger derfor ut 14 000 brev for å kvitte seg med postbudet. På julaften ankommer postmester-generalen for å gratulere sønnen. Dette avslører Jespers opprinnelige egoistiske intensjoner for å beholde arven sin, og alle de nye vennene vender seg mot ham.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Jason Schwartzman som Jesper Johansson. En postmann som blir venn med Klaus, og forsøker å bringe glede til Smeerensburg
  • J. K. Simmons som Klaus. Han produserer leketøy, og blir kjent som julenisse i byen deres
  • Rashida Jones som Alva. Hun får etter hvert romantiske følelser for Jesper.
  • Will Sasso som Mr. Aksel Ellingboe. Familie-patriark og har en gammel feide med Krums.
  • Norm Macdonald som Mogens. En fergemann i Smeerensburg.
  • Neda Margrethe Labba som Márgu. En ung samisk jente.
  • Joan Cusack som Mrs. Tammy Krum. Familie-matriark som har en gammel feide med Ellingboe-klanen.
  • Sam McMurray som "The Postmaster General" og Jesper's far som Jesper til Smerrensburg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Klaus» -årets julefilm fra Netflix foregår på Svalbard». Cinema. 5. november 2019. Besøkt 24. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata